Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Питане за получените възнаграждения от кмета и служители на район Изгрев в София

ПИТАНЕ

ОТНОСНО: ПОЛУЧЕНИ ВЪЗНАГРЖДЕНИЯ ОТ КМЕТА И СЛУЖИТЕЛИ НА РАЙОН „ИЗГРЕВ” НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

 Уважаема г-жо Фандъкова,

Бяха ми предоставени данни, водещи до основателни съмнения за подозрителни практики при определянето на финансовите възнаграждения в район “Изгрев” на Столична община.

Според справка за полученото възнаграждение се вижда, че служители на район Изгрев, смятани за близки до кмета на района са получавали възнаграждения, силно вариращи през отделните месеци на 2012г. и достигащи над 8 пъти определената им основна заплата.

Сред тях са доходите на г-н Румен Райчев, началник отдел „Финансов – счетоводна дейност”, чиято заплата варира с до 850%. Според справката за получените от него възнаграждения през месец януари 2012г. той е получил заплата от 442,91 лв, като през следващите месеци тя варира до 2739,51 лв за месец юни, 3194,25 лв за месец юли, 3774,32 лв за месец септември 2012г. Това възнаграждение сериозно надхвърля възнаграждението дори на кмета на Столична община

Други справки показват как секретарката и шофьорът на г-н Димитров (кмет на район Изгрев) са получавали възнаграждения до няколко пъти над базовата си работна заплата. Например г-жа Таня Кацарска за месеците февруари и март 2012г. получава заплата в размер на 398,79 лв, но впоследствие възнаграждението й достига до 1101,15 лв за месец юни, 1138,40 лв за месец юли, 1156,27 лв за месец септември 2012г.

Възнаграждението за г-н Лъчезар Стойнов, шофьор на г-н Димитров също е със сериозни амплитуди от 394,06 лв за месец февруари до 2038,03 лв за месец юни и 2538,68 лв за месец септември 2012г. Неговото възнаграждение за тези месеци надхвърля средните доходи получени от кмета на района за 2012г и варира през различните месеци до 6.5 пъти месец спрямо месец.

Доходите на г-н Димитър Димитров, кмет на район Изгрев, също силно варират през отделните месеци. С решение №648 на СОС от 20.12.2012г. заплатите на кметовете на райони и на кметства се повишиха с 10% и СОС определи, че възнаграждението на кмета на район Изгрев следва да бъде в размер на 1252 лв. Въпреки това през цялата 2012г. най-ниското възнаграждение получено от г-н Димитров е в размер на 1307,95лв като в отделни месеци то достига 2977,95 лв през месец януари, 2138,95 лв през месец април и 3039,73 за месец септември.

Въпроси будят и гражданските договори, сключвани от район Изгрев със служители на районната администрация. Г-н Румен Райчев и г-жа Таня Кацарска са получили по пет плащания по граждански договори. Кметът на района г-н Димитров също има получени доходи по граждански договори, но към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Припомням, че председател на ГЕРБ в район “Изгрев” е именно г-н Ивайло Московски, министър на транспорта в оставка.

Тези данни са силно притеснителни поради голямата вариация на получените възнаграждения през отделните месеци и поради създалото се усещане за раздаване на ДМС лично от кмета на района на близки до него хора по субективни съображения.

Вие като кмет на Столична община, сте разполагали с тази информация още от месец септември след сигнал на секретаря на ГЕРБ в район Изгрев г-н Гриша Димитров, който е информирал Вас, г-н Андрей Иванов (съветник в СОС и председател на ПП ГЕРБ- София) и г-н Ивайло Московски (министър на МТИТС). Сигналът е с вх.номер 5500-40/27.09.2012

В част от сигнала се посочват и други притеснителни практики на г-н Димитров като неправомерно освобождаване на служители в района, включително като политически чистки по подозрения за близост с предишното ръководство на района. Също така е споменат служител, който е напуснал районната администрация, за да стане директор на детска градина, а с граждански договор продължава да изпълнява длъжността си като началник на образователния отдел в районната администрация.

В писмото си г-н Гриша Димитров, секретар на ПП ГЕРБ за р-н Изгрев пише буквално “в районната администрация цари атмосфера на напрежение, интриги и сплетни, подклаждани от самия кмет. Не се спазва никаква финансова дисциплина, ДМС се раздава само еднолично от кмета на няколко близки до него служители, като се пренебрегват експертите”. Споменават се и редица незаконни павилиони и паркинги, действащи на територията на района очевидно с благоволението на кмета на района.

Този случай е поредният опасен и симптоматичен прецедент, будещ съмнения за нарушения във всички структури под контрола на Столична община след сигнала за нарушения в поделение Земляне на Столичен Автотранспорт в размер на над 500 хил лв и този в Софийски имоти. В тази връзка моля да направите проверка на този сигнал и на всички останали райони на Столична община и да отговорите на следните въпроси:

 1. Какви действия сте предприели като кмет на СО по този случай от септември 2012 досега, след като сте били уведомена за тези действия на г-н Димитър Димитров, кмет на район Изгрев, с писмо с вх. № 5500-40/27.09.2012г. подписано лично от секретаря на ГЕРБ в район Изгрев  г-н Гриша Димитров?
 2. Защо СОС не е уведомен за този сигнал, включително и за (нe)предприетите мерки по него? Прикривате ли кмета на район Изгрев единствено поради факта, че е член на ПП ГЕРБ?
 3. На какво основание г-н Димитров получава месечно възнаграждение над гласуваните от СОС 1252 лв (след увеличение с решение №648 на СОС от 20.12.2012г.) през всеки един от месеците на 2012г., като в 6 от месеците полученото от него възнаграждение надхвърля 1500 лв и достига до 3039,73 лв през месец септември?
 4. Какво ДМС е раздадено в район Изгрев на СО за всеки от месеците на 2012г. и на какъв брой служители то е разпределено? Констатират ли се нарушения при получените възнграждения от г-н Румен Райчев, г-жа Таня Кацарска и г-н Лъчезар Стойнов? Припомням, че съгласно закона за държавния служител размера на ДМС за района не трябва да надхвърля 30% от разходите за заплати и всеки служител може да получи до 80% над основната си работна заплата. Както е видно в някои от случаите полученото възнаграждение надхвърля основната работна заплата до 650-850%.

С уважение   ……………………

                   /Георги Кадиев/

 • mg1951 казва:

  Поздравления! Хубаво би било в нашата община да има такъв съветник като Вас!

 • Момчил казва:

  Г-н Кадиев, понеже на Вас Ви обръщат повече внимание отколкото на обикновените български граждани, бихте ли се застъпили за тях?

  Съжалявам ако съм Ви засегнал, но никой не споменава Софийска вода АД, като един от монополистите, но която с подкрепата на Наредба 4, гласувана от Народното събрание, и недаваща право на ДКЕВР да наложи санкции на горепосочената, източва по 24 млн. лева на година от софиянци, дори и от пенсионери.

  По-конкретно – държавата разрешава на Софийска вода АД да фактурира каквото си поиска – обикновено това е около 20 процента над това, което потребителите са консумирали. За нашия вход, на който съм домоуправител, това е между 150 и 200 кубика за три месеца, но е разликата е стигала и 244 куб.м. вода, което е направо абсурдно. Представете си колко входа има в София!?

  Може да поканите Йорданка Фандъкова, Юлиана Николова и Жан Салеси и да ги попитате защо ограбват българските пенсионери.

  Материали по случая може да намерите на адрес: http://ggbg.site365.eu/

  Благодаря Ви предварително!

  Момчил Иванов

  • GKadiev казва:

   Здравейте,
   Благодаря за коментара. Столична община има миноритарен дял в Софийска вода, но все пак половината от членовете на съвета на директорите в дружеството са одобрени от Общинския съвет. Въпреки това те не защитават интересите на гражданите на столицата. Например миналата година са приели искане за вдигане цената на водата с 16% до 2,004лв с ДДС само 2 месеца след като са получили поредното увеличение. Общинският съвет не беше информиран за това. След като получих информация за това искане, публикувах несъгласието си и с колегите общински съветници от БСП успяхме да наложим на кмета на и на общинския съвет да заемат официална позиция срещу искането за вдигане на цената.
   Няма да оставим нещата така и при всеки аргументиран и подплатен с доказателства сигнал ще се борим за исканията на гражданите.
   Поздрави,
   Г. Кадиев

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*