Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Питане относно изграждането на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци

До: г-жа Йорданка Фандъкова

Кмет на Столична община

Копие до: г-жа Мария Бояджийска

Зам. кмет на Столична община

 

ПИТАНЕ

 

ОТНОСНО: Изграждането на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци

 

Уважаема г-жо Фандъкова,

В интервю от 19.04.2011г. за в. Дневник заявявате, че цялостното изграждане на системата за третиране на битовите отпадъци на Столична община трябва да приключи преди края на 2014г. Въпреки това до този момент е одобрено съфинансиране от ЕС само за изграждането на депо и компостираща инсталация. Сега предлагате нов търг за останалата част от проекта.

В тази връзка моля за отговор на въпросите:

  1. Какво налага определянето на нов търг?
  2. Новата тръжна процедура ще забави ли реализацията на проекта?
  3. Кога ще започнат да функционират всички фази на проекта?
  4. При забавяне на строителството след края на 2014г. има ли опасност да изгубим безвъзмездното европейско финансиране за проекта?
  5. Какво налага увеличаването на количеството на RDF горивото от 128000 на 154000т. годишно за сметка на компостирането и биологичното третиране на отпадъците?
  6. На територията на Столична община ще се извършва ли изгаряне на отпадъци или суровини след обработване на отпадъците на София?
  7. Какви обществени обсъждания са осъществени относно идеята за енергийно оползотворяване на отпадъци в ТЕЦ в София или Топлофикация – София?

Новината за новия търг и промените в апликационната форма за системата за третиране на битовите отпадъци означават, че Столична община се опитва зад гърба на обществото да въведе изгаряне в София. След като първоначално се опитаха изгарянето да се случва в циментовите заводи, сега, без да обясняват на хората и криейки се зад завъртени формулировки се опитват да го направят в София. С последните промени се увеличават още количествата на това изгаряне за сметка на концентриране върху възможностите за рециклиране и повторна употреба на материалите от отпадъците.

Поредните промени в изискванията за завода за боклук ясно показват липсата на визия за решаване на този проблем, потвърдено от цялостните действия на Столична община по отношение на управлението на отпадъците – както относно изграждането на завода за боклук, така и при формирането на такса смет, липсата на действия за изграждане на депо за строителни отпадъци, продължаващата експлоатация на депото в Суходол за неопределен период от време.

    Вносител:            ……………………..

                       /Георги Кадиев/

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*