Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Питане относно сигурността на пътя

ПИТАНЕ

ОТНОСНО: Сигурността на придвижването на територията на Столична община

 

Уважаема, г-жо Фандъкова,

По думите на комисар Алекси Стратиев София е на първо място в Европа по относителния брой пострадали и загинали пешеходци при пътнотранспортни произшествия. У нас те достигат до 50% при средни стойности за Европа от 20-24%.

Това е силно алармиращ знак, че в столицата ни сигурността на гражданите не е гарантирана.

От репортажа в една от националните медии става ясно, че шофьорите не проявяват толерантност и в ¾ от случаите не дават задължителното по закон предимство на пешеходците на пешеходните пътеки.

Друг проблем свързан със сигурността при пътуване в София е остарялата и амортизирала се пътна инфраструктура. Само за 2 дни паднаха два светофара в града – на 2 октомври – на кръстовището на улица „Бяло море” и булевард „Дондуков” и на 4 октомври на улица “Боян Магесник” в Слатина. Преди една година – на 27 октомври падна друг светофар – на булевард Данаил Николаев и кръговото на Сточна гара, който е част и от мрежата на Електротранспорта, която по оценки на експерти работещи там е напълно амортизирана, опасна за пътуващите и се нуждае от пълно обновяване преди края на този мандат.

В тази връзка моля да отговорите на следните въпроси:

  1. Какъв е броят на пострадалите и загиналите пешеходци за последната година?
  2. Какви мерки предвижда Столична община за драстичното намаляване на това съотношение? Очевидно е, че поставянето на пешеходна пътека не е достатъчна мярка поради слабия ефект, който те имат.
  3. Какви са възможностите за поставяне на пешеходни светофари редом с пешеходните пътеки на всички рискови участъци и на местата, където са ставали инциденти?
  4. По думите на г-н Любомир Христов на всеки 6 месеца се извършва профилактика на светофарите от наета от СО фирма. Коя е тази фирма, какво е било нейното становище за посочените по-горе светофари и каква е причината въпреки извършваната „профилактика” да ставаме свидетели на такива инциденти?
  5. Г-н Христов заяви, че до края на годината ще бъдат подменени всички светофари в София. Това включва ли и подмяната на стълбовете им и гарантиране на техническото им обезопасяване?
  6. Каква е оценката на Столична община за състоянието на инфраструктурата на Столичен Електротранспорт и в какви срокове се предвижда пълната подмяна на инфраструктурата и подвижния състав на Електротранспорта?

      С уважение   ……..

                       /Георги Кадиев/

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*