Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Питане относно съкращаване на сградите-паметници на културата с 40% в централна част на града

Блогът Стара София публикуваха карта с отпаднали 13 сгради паметник-на културата от картата на ГИС – София. Отляво са сградите паметник на културата според картата на ГИС – София към октомври 2010г. Отдясно са показани сградите-паметник на културата за същия участък към април 2012г.На картата отляво са задраскани сградите, които към 2012г. не са в този списък.По-долу можете да видите моето питане до г-жа Фандъкова по този повод:

Уважаема, г-жо Фандъкова,

В своя публикация сдружение „Стара София” алармират за обезпокоителен спад на броя на сградите-паметници на културата означени като такива в картите на ГИС – София. В Приложение 1 ясно се вижда как само за 2 г. от един участък от 4 пресечки 13 сгради – паметник на културата вече не са означени като такива. Това е над 40% от всички сгради-паметник на културата в този участък. Това е много обезпокоителна тенденция на фона на опитите на София да се утвърди като град на културата, с дълбоки корени и богата история и да бъде избрана за Европейска столица на културата през 2019г.

В тази връзка моля за отговор на следните въпроси:

1. Колко са били сградите-паметници на културата в София към 2010г. и колко са те към 2012г?

2. Какви са причините за отпадането на 13 сгради-паметник на културата в участъка ул. Веслец, ул. Св. Св. Кирил и Методи, ул. Г.С.Раковски и бул. Дондуков?

3. Какви мерки е предприела Столична община, за да съхрани културно-историческото наследство на София в лицето на сградите-паметници на културата, голяма част, от които са в много лошо състояние и по една или друга причина, собствениците им не изпълняват ангажиментите си по поддръжката им

Приложение 1: Карта означаваща сградите-паметници на културата през 2010г. и 2012г. в участъка ул. Веслец, ул. Св. Св. Кирил и Методи, ул. Г.С.Раковски и бул. Дондуков

С уважение ……..

/Георги Кадиев/

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*