Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Бозата с ъпгрейдването на зоните в София

Само преди седмица зам.кметът Минко Герджиков хвърли всички в недоумение, след като без никакво обсъждане в общинския съвет обяви презониране на града. Направи го на официална пресконференция. Според думите му това предложение е плод на месеци труд на работна група и различни организации, включително имотни брокерски къщи, които да помогнат да се определи „справедливо“ кои части на София са хубави и заслужават да им се вдигнат данъчните оценки и кои не са.

Според мен нищо такова не се е случило, просто някой е гледал в тавана и чертал. Не виждам имотен брокер, който да обяви за най-луксозната Зона 1 квартали като Банишора, Сточна гара и Централна гара. Това си е живо недоразумение, тези хора минавали ли са през Сточна гара?

Дружба минава от Зона 4 в Зона 2 заради „подобрена инфраструктура и метро“. Вие да знаете метро в Дружба? Витошката яка цялата в Зона 2, нищо, че половината няма канализация, сметосъбиране също, а повече от половината улици са без асфалт. Да не говорим, че заливането на Околовръстното шосе ги откъсна от града за 2 дни точно когато разбраха, че им вдигат данъците.

Всъщност Герджиков си призна целта- общината да събере 10 млн лева допълнително от данък сгради и такса смет. При положение, че тази година 50 млн лева от приходите на общината ще липсват, не е чудно да се търсят нови източници.

Само след два дни, след като случаят се раздуха, вече в СОС влиза един вече съвсем друг доклад . Дружба отпада. Банишора отпада. За ъпгрейдване остават част от Лозенец,  Драгалевци, Симеоново–север, Вилна зона Малинова долина, вилна зона Малинова долина-Герена, кв. Княжево, вилна зона Киноцентъра ІІІ.

Останаха висящи обаче няколко сериозни въпроса:

1. Защо след като кметът Фандъкова се кле, че на софиянци няма да им се вдигат данъците, ги вдигат на 300-400 хиляди от тях през задния вход?

2. Къде точно е кметът Фандъкова в тази история и каква точно е нейната позиция? Нали не вярвате, че Герджиков сам е предприел това. Лесно е да хвърлиш сега всичко върху него, но не е честна игра.

3. Защо председателят на СОС каза, че това не е съгласувано с общинските съветници на ГЕРБ? Те и Фандъкова не си ли говорят?

4. Как така трудът на работната група, ако наистина е имало такава, бе така пренаписан за 5 минути от общинските съветници на ГЕРБ? Те повече ли разбират?

И най-важният въпрос, разбира се: защо винаги нещата се правят претупано, без анализ, само за да вземем едни пари? Осигуряваме ли нещо на тези хора, на които в аванс взимаме данъци? Даваме ли им канализация? Пътища? Сметосъбиране? Градски транспорт? Околовръстно, по което се минава с кола, не с каяк?

Няма спор, че София се е развила за последните 10 години, когато е направено първото зониране. Няма спор, че има имоти на силно занижени цени. Но за мен няма и спор, че така направена, работата е напълно необмислена и несправедлива. А нали търсим справедливост?

………………………………………………………………………………………………………………………………..

Д  О  К  Л  А  Д

от

Минко Герджиков – заместник кмет по  “Финанси, стопанска дейност”

Относно: Актуализация на зоните на територията на Столична община за определяне на нормите на данъчните оценки на недвижимите имоти

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ИВАНОВ,

Съгласно чл. 6 ал. 7 от Приложение № 2 на Закона за местните данъци и такси с решение на общинския съвет  се определят границите на зоните  в населените места и категориите на вилните зони към тях.

Границите на зоните в град София са определени след влизане в сила на Закона за местните данъци и такси, с Решение № 2 по Протокол № 44 от 08.06.1998 год. на Столичен общински съвет.

Предвид бърза променящата се инфраструктура на града, разширяване на центъра, оформянето на престижни квартали с особено големи и луксозни къщи, предлагам на Вашето внимание промяна на границите на зоните на град София – да бъдат разширени 1 и 2 зони, и променени зоните на кварталите Драгалевци, към по-високи.

Освен сега съществуващите имоти към 1-ва зона предлагам да бъдат включени и кварталите Зона Б-5,  кв. Крива река, част от район Лозенец.

Към 2 зона да бъдат включени кварталите   Драгалевци, Симеоново–север, Вилна зона Малинова долина, вилна зона Малинова долина-Герена, кв. Княжево, вилна зона Киноцентъра ІІІ част – цялата Витошка яка, Зона Б-18, Банишора.

Базисната данъчна стойност на 1 кв. м.застроена площ е определена в чл. 4 от Приложение № 2 към ЗМДТ. В зависимост от конструкцията на сградата варира от  17.00 лв. за  масивна конструкция до 4.40 лв. за паянтова сграда. Базисната стойност се умножава с коефициент за местоположение на имота, определен в таблица 3 на Приложение № 2 към Закона за местните данъци и такси, съгласно  местонахождението му в различните зони на града:

–         1  зона коефициент на местоположение – 93,6

–         2  зона  –    74,9

–         3  зона –    63,2

–         4 зона –    42,1

–         5 зона –    28,1

За  имотите, преминаващи от 2 в 1 зона данъчната оценка ще се увеличи средно с 25%, данъчните оценки на имотите преминаващи от 3 в 1 зона ще се увеличи с около 45 %, данъчните оценки на имотите в престижните квартали – Драгалевци, Княжево /район Витоша/,  които ще преминат от трета  във втора зона ще се увеличат с 18 %.

Определянето на нови граници на зоните на град София ще доведе до по справедливо разпределение на данъчната тежест върху собствениците на имоти в столицата – в централните и престижни райони ще се завиши данъчната оценка, съответно размерите на данък недвижим имот и такса битови отпадъци, за сметка на по крайните квартали, където промени не се предлагат.

ЗАМЕСТНИК  КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА:

Минко Герджиков

Категория: Блог
 • Христина казва:

  Става ли въпрос за вземане на пари Герб са ненадминати…:(
  Ако можеше да ни обърнат и празните джобове, ене, че не го правят…!

 • Tanyaiva16 казва:

  Предлагам да се поразходите из Лозенец – без значениев в коя част. Такива дупки, такива разбити тротоари, такава мръсотия, такава безстопанственост, помиари, градски транспорт сведен до абсурд /особено от Хладилника до НДК/ на каква данъчна категория се приравнява? Когато оправите улиците и осветлението по тях, строежът на метрото приключи, подредите градинките, осигурите паркинги, чак тогава можем да разискваме в коя по-горна категория попада този квартал, набеден за луксозен!

 • славов казва:

  Най-справедливо би било, ако данъчната оценка на недвижимия имот е равна на пазарната му цена. Такъв начин на оценяване, обаче би струвал много скъпо за общините и за това не е предпочетен от законодателя. Сега в много градове в страната данъчните оценки са по-високи от пазарните, а в столицата е обратното. В малките градове мярката за справедливост по отношение на данъчната оценка е нарушена. Мярата може да бъде възстановена от по-ниски данъчни ставки. В столицата е обратното, собственици на големи и луксозни имоти, плащат малко по-голям данък от собственици на много по-евтини имоти.

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*