Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Полтър-спирки в София

На заседание на Комисия по финанси и бюджет на СОС на 13 юли 2010 бе разгледан доклад за обявяване на конкурс за изработване на 500 спирки в София. Докладът е внесен от Дирекция Архитектура и Градоустройство /ДАГ/. Не е ясно кой е поръчал доклада. Не е ясно защо 500 спирки, след като те в София са 3200. Не е ясно кои 500 спирки и кой ги е определил. Не е ясно защо според доклада те струват 20 000 лева всяка. Не е ясно защо влизат в бюджетна комисия преди ресорната транспортна комисия изобщо да е чувала за такава идея. Не е ясно кой написа безумието, че спирките били от “фамилен дизайнерски тип”, както и да разбирате това.

Докладът беше върнат, разбира се. А можеше да мине набързо, да потрошат 10 милиона лева по някакви измислени конкурси, да си наредят участниците в конкурса и да откраднат половината пари.Че и повече от половината.

За 20 000 лева вече горе-долу и гарсониера можеш да намериш. В тази спирка според доклада има един навес, една пейка, едно кошче и едно рекламно табло. Толкова. И това за 20 000 лева?

Това е положението. Мишки и котараци танцуват ли, танцуват, администрацията се „притеснява“, а софиянци са дотам зашеметени от кризата, че дори не се впечатляват от степента на брутална некомпетентност и корупция в общината.

Категория: Блог
 • Христина казва:

  „Страхотно“ 20 000лв. струва един гараж, ако си го строиш сам (труд материали), а на дали спирките са гаражи и ако се направи една Количествена сметка (труд+материали) ще се докажт тази сума?!?
  В квартала, в който живея, спирките са отвратителни (е, там където ги има, де?!?) , пластмасовите ламели липсват, мръсотия, покривите текат при дъжд, липсват кошчета…. картинката е, като след война!
  Реално всички спирки имат нужда от реконструкция, подмяна или изграждане, но тази цена не е реална, а хипер, хипер превишена.
  Да не би от ГЕРБ да са се объркали 20 000 спирки по 500 лв. / спирката…ха-ха-ха…?
  Най важното е, когато стигнат да се правят спирките в София да се изберат такъв модел спирки, които да са здрави да изкарват повече от няколко месеца в целия си вид!
  Да не се повтаря случката с Околовръстен път, който месец след направата му и откриването от Борисов и Фандъкова, да се разпада на парчета, да се отварят огромни ями и водата да тече и извира отвсякъде, след първият порой, все едно са сложили ламинат, а не асфалт!!!

 • Tatyana казва:

  Не зная какво предполага фамилната спирка, но когато вали или духа, имам нужда от завет и сушина, когато пече – от плътна сянка. Категорично не ми вършат работа досегашните спирки, които изглеждат добре отдалече – пластмасата на покривчето увеличава горещината, а навесчето отдалечено от стеничките пропуска и дъжда, и сенга. Предлагам дизанерите да пробват на ниви макет своите проекти, като си повтарят за какво точно са предназначени спирките.
  Стига еквилибристики с изчисленията на себестойността! Добре би било г-н Кадиев да обмисли дали не е по-рентабилно всички тези услуги, обслужвани то цяла върволица подизпълнители, да преминат направо към общината, а тя да привлече безработни софиянци от съответните браншове.

 • slavov казва:

  Комисията по транспорт трябва да се произнесе, дали в условията на криза има належаща необходимост от тези спирки или има други по-спешни поръчки в областта на градския транспорт, които трябва да бъдат възложени. След тази преценка, тъй като очевидно няма средства за подмяна на всички спирки в столицата следва да се определи на кои места е най-целесъобразно от естетическа и архитектурно-градоустройствена гледна точка тяхното поставяне.
  Ако има предвидени средства в общинския бюджет, може да се пристъпи към откриване на процедура, но трябва да се прецени дали прогнозната стойност е реална или силно завишена, което ми се струва по-вярното твърдение.

 • blag009 казва:

  Е, гусин Кадиев стига майтапи, все някой нещо е поръчал???
  Ако дадете повече подробности, ШЪ хвана некаква ВЕРА :)))!!!!!
  За момента си е клюка и смешка, НЕ видях да цитирате входящ НОМЕР???
  Предполагам, че ВСИЧКИ доклади в СО си имат и НЯКАКВО номерче…иначе става като картинката „КазаКи пишат писмо до СУЛТАНА !!! :)))
  Кибик Блаже

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*