Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Пост-комунистическа ли е БСП?

Една моя реплика при среща с кмета на Берлин г-н Воверайт, казват, потресла парламентарната група на БСП. Репликата е, че БСП е пост-комунистическа партия.

Хубаво е, че групата реагира. Хубаво щеше да е, ако не беше анонимно и с реплики от типа “Кадиев да си ходи от бюрото”. Хубаво щеше да е, ако имаше аргументация. За да направим дебат, който е много важен. Защото е въпрос за същността на БСП и за отговорността й за демократичното развитие на страната.

Голямата част от партиите в България са пост-комунистически. Произлизат от БКП, членовете им са бивши членове на БКП, много от тях вегетират само на анти-БКП говорене. Държат се като пост-комунистически партии, структурират се така и говорят така. Защо имаме толкова много лидерски партии и не е ли това наследство от онези времена? Защо екопартиите неизвестно защо се обявяват за анти-комунистически? Не са ли пост-комунистически националистическите партии? Ами малцинствените?

Но тъй като репликата ми бе за БСП, пък и по естествен начин тя ме интересува най-много, давам моите аргументи защо мисля така за нея:

Първо, защото все още е партия на прехода. Вярно, България вече почти привърши с прехода. Член сме на ЕС, член сме на НАТО, имаме пазарна икономика. Но при БСП нещата стоят по друг начин. Тя няма да завърши този преход, докато не смени поколенията. Няма как 45 % от членовете в София да са над 70 години- а така е в цялата страна- и да няма естествена тежест към миналото. Трябва масирано навлизане на нови млади хора, чийто съзнателен живот е минал след 10 ноември и разбиранията им са формирани в нова съвременност. Един от основните упреци за БСП е капсулиране и трудно отваряне на път на нови хора в ръководните органи. И това трябва да се промени не със смяната на един или двама висши функционери, а с нахлуване на млади хора на всички нива.

Второ, защото е партия на вътрешното статукво. Което в момента изцяло устройва външното статукво, налагано от ГЕРБ. БСП не може и не бива да печели избори, разчитайки само и единствено на спада на популярността на ГЕРБ. Изборите в Габрово показаха много ясно- спадът на доверие в ГЕРБ отива в негласуващите, не при нас. БСП не бива да спира стремежа към промяна с аргумента “да се концентрираме върху местните и президентските избори сега, после ще видим”. БСП трябва да се обновява като членска маса, ръководен състав, структура, начин на управление, начин на правене на политика, опозиционно поведение. Тогава ще печели, защото е реална алтернатива, на вълната на собствената си сила.

Трето, защото продължава да залага на процедури и бюрокрация, за да държи промяната под контрол. Колко конгреса трябва да минат, за да разберем, че истинските лидери се избират от хората, не от пленуми и конференции? Кога ще направим преки избори за кандидатите за изборни длъжности? Това отваря енергия, създава настроение, създава усет, че нещо зависи от обикновените членове на БСП. Вярно, може и да не спечели “правилния” човек. Може и избраният да се окаже провал, риск винаги има. Но това е демокрацията в действие.

Чевърто, защото не стимулира творческо създаване на политика. Една партия е силна, когато нейните основни политици творят, мислят, имат различни мнения и визии, създават алтернативност в партията си, която след това да стане алтернатива на другите партии. ГЕРБ например е лидерска партия от силов тип- едно изключително опасно за демокрацията явление. БСП не бива да е такава. Още по-малко трябва да е лидерска партия от интригантски тип. Тя трябва да е нелидерска партия от демократичен тип. Нейният председател трябва да е пръв сред равни. Ръководството й трябва да събира политиците с най-голям капацитет и авторитет- което означава отказ от сегашния екипен принцип. Трябва въвеждане на изискването за несъвместяване на постове, за мандатност.

И пето, защото все още не се изразява ясно по щекотливи теми.  Кога например ще имаме ясна позиция по създаването на политически движения от президента Първанов и Татяна Дончева? Партньори ли са ни, конкуренти ли, отваряме ли се към тях, затваряме ли се? Променяме ли коалиционната си политика, която има очевидни проблеми? Искаме ли нова конституция, ако приемем, че преходът е завършил и настоящата вече не е достатъчно адекватна на ситуацията? И ред други въпроси.

Ето това в общи линии са нещата, които бих искал да дискутираме в БСП. Ако има аргументи против, готов съм да слушам и да променя мнението си. В края на краищата, аз искам БСП да е по-силна. И по-различна. За да имаме един силен политически гарант на демокрацията в страната. От което зависи живота на всички нас.

Категория: Блог
 • Rebelwithacause казва:

  Много съдържателна и интересна публикация, г-н Кадиев- поздравления, за което! Беше крайно време да се повдигне с нова сила и най-вече на нов глас темата за пост-комунистическия характер на социалистическото и въобще на политическото пространство в Б-я. Двадесет години след прехода ние си оставаме на нивото на пост-комунистическата риторика и на пост-комунистическото действие.

 • vladimir казва:

  Георги,затрудняваш ме! Чета писаното от теб на един дъх-дотолкова го приемам и е в унисон с част от изводите, до които съм стигнал, макар и не така ясни и аргументирани,както при теб. Налага се да чета и препрочитам,за да вникна напълно и рационално… Жалко е,че гласовете на хората като теб не са достатъчно за преизвикване на тази дискусия в БСП или поне в Нац.съвет. Но трябва да се говори,да се настоява – това е пътят. Надявам се да нарастваме като брой и като сила,идеята ни го заслужава!

 • Micho Raykovski казва:

  Защо загубихме София?

  http://www.zashtozagubihmesofia.hit.bg

 • Geri казва:

  Г-н Кадиев, прочетох писанието Ви по темата и съм впечатлен от огромната Ви липса на познание, обща култура и адекватна визия за БСП. Незная какъв специалист сте във финансовата сфера, но с политика не бива да се занимавате. И дискусията с Вас е безмислена, вярвам че и Вие не дискутирате всичко с децата си с презумцията, че още са малки.

 • Tatyana казва:

  По отношение на прехода не съм съгласна, че приключва. Въпросният преход ще приключи, когато стандартът на населението се изравни с този в момента, когато е започнал този преход.
  По отношение на БСП съм съгласна с вас, г-н Кадиев, но защо започвате азбуката от Ж, а не от А? Мисля, че за БСП на първо място стои собствената й идентификация като партия. Тя ще трябва да преодолее и двойния стандарат – един за редовите членове, от чиято съдба не се интересува и друг за ръководните кадри и техните протежета.
  По отношение на нахлуването на млади кадри в ръководството, съм по-скоро скептична, докато не стане трайна практика БСП да работи целенасочено за тяхното обучение.

 • biser казва:

  Господин Кадиев, много премерен и ерудиран човек сте, но постоянните ви забележки започват да стават досадни! Вие сте част от БСП и не може да се разграничавате когато ви изнася. Работете в желаната от вас посока и престанете да внасяте напрежение, защото отговорността, която носите е голяма. С подобни коментари не носите нищо друго на партията, освен объркване и разделение. Няма човек, който да не е съгласен с повечето неща написани от вас, но сте там именно за да търсите път за реализирането на тези цели, а не да хленчите пред симпатизантите си. Пожелавам ви успех!:)

 • biser казва:

  Надявам се заради някаква техническа грешка, предишният ми коментар да е изтрит, защото ако не е така, ще съм доста обезпокоен и ще е жалко за вас! Както и да е пак ще повторя, че с подобни писания не постигате нищо друго освен да внасяте смут и объркване в привържениците на левицата. Вие сте част от ръководството на БСП, така че не е достойно да се разграничавате когато ви е удобно. Ако искате промени, работете за тях. Ако имате работещи предложения, ще срещнете подкрепа, но с клиширани умозаключения не се надявайте на голям успех:)

 • biser казва:

  Сега виждам, че коментара ми не е бил изтрит, а просто е бил поместен на база best rating и затова не съм го видял най-отгоре. Извинявам се за повторението:)

 • Blag009 казва:

  Чита :
  -„Ето това в общи линии са нещата, които бих искал да дискутираме в БСП“.
  – Уф, отдъхнах СИ !!! Било за „другарите“, а не „всенароднно допитване“ за мъдрите слова партийни“!!!:)
  Но като чиляк, извън „нашата“ черга, като чита весниците, КВО се е променило…НИЩО … все същите ФАМИЛИИ Ви командват, дори и Глав.прокурара си е от същото…, амче тива е „другарююю“, по-ранно с радио, а сига и с телевизор НЕ СЕ СПОРИ!!!
  Ти си младо момче и не знам дали знаеш, за „ОНЯ списък, който на времето висеще в американското посолство за комунисти-милионери“???
  Дори един от същото котило, ама …стар „СеДеСар“ , се изцепи че станал милионер от „кифличките“!!!!! Тъпа работа,“дори“ не е платил „авторски“ на бай Тошо за лафа!!! :)))
  Не е въпросъ до поколения, въпроса е до ТОТАЛНА смяна на фамилии! Демократично , без „сектантски-болшевишки“ уклон?!
  Кибик Блаже
  ПП.До Geri, как мислиш, колко познания трабва на чувек, да направи разлика(по-точно приликата) МЕЖДУ убийците на духовният елит след девети семтември и техните ДЕЦА и ВНУЦИ?
  Знам, че децата не носят отговорност за родителите, НО след като не се разграничиш от ТЕХНИТЕ деяния…за КВО иде реч да говориме ИЗОБЩО????:(((

 • Micho Raykovski казва:

  Защо загубихме София?

  http://www.zashtozagubihmesofia.hit.bg

 • Micho Raykovski казва:

  Защо загубихме София?

  http://www.zashtozagubihmesofia.hit.bg

 • Kouzmanov казва:

  Хайде! започванахме да преустройваме редиците на БСП. Ясно е за 70% от членовете, ясно е за цялостната нагласа на обществото към БСП, ясно е всичко. Хайде да действаме. Вие сте лице на пост-комунизма, имате възможност да реформирате, да градите.
  Наскоро учавтвах в един конкурс организиран от БСП, който набираше младежи за да им даде стимул, знания и перспектива за развитие в партията. Защо да не създадем повече такива мероприятия? Защо не реформираме и не застанем мъжки, както по време на война и да се обединим, за да създадем нещо, а не да разрушаваме. За жалост май у нас се набляга на негативното отколкото на позитивното. Замислете се ако си кажем, „ей, защо да не го послушам този човек, може пък да е прав'' отколкото всеки път да казваме ''този пък какъв е?Той ли ще ме учи мене, аз си знам най добре''…

  Напред.

 • slavov казва:

  Моята лична мечта е българската социалистическа партия да се превърне като организация, като вътрешнопартиен дух, като обществен фактор в партия от типа на Френската социалистическа партия или Лейбъристката партия, особено след голямата реформа, която осъществи Тони Блеър. Тя трябва да води политика насочена към създаване на средна класа в страната, да вдъхва оптимизъм сред населението, да защитава слабите, но и да бъде безкомпромисна към мързеливите, интригантите и корумпираните. Нека бъде партия от демократичен вид, но и да има силен лидер, който да не се колебае когато трябва да отстрани най-верния си приятел от партиен или държавен пост, когато е предал избирателите. В такава партия ще има място за хора от всички възрасти. Най-младите членове ще помагат на хората на ръководни длъжности с интелекта и енергията си, най-възрастните ще се отдръпнат на заден план а ще помагат със съвети. Партията трябва да търси експерти сред всички професионални групи, без да се интересува от тяхната партийна принадлежност, а и по принцип експертите не се занимават с партийни дела, защото така си губят времето. Зная, че всичко това е доста утопично, но все пак човек има право да си помечтае.

 • skit казва:

  Г-н Кадиев, когато се поставя странен въпрос, се получава странен отговор. Вие питате каква партия е БСП, отговаряте си, че е пост-комунистическа(каквото и да означава това) и намирате причините за провалите във..функционирането на партийния апарат. Отбелязвате фиаското в Габрово и пак виждате … апарата и възрастовата структура на БСП. А в Габрово се кандидатира млад човек. С амбиции. Модерен, както биха казали старите.
  Г-н Кадиев, както и да функционира апарата на тази партия тя ще бъде неясна(като определението „посткомунистическа“) и неразпознаваема по класическата политологична скала ляво-дясно. А ако не отговори на едни простичките въпроси дадени по-долу тихо ще залезне. Все пак, да се опитаме да попитаме нещичко за БСП.
  1. Кого представлява и какво защитава?
  2. Как защитава?
  3. Какво цели?
  4. Срещу какво стои?
  5. Как функционира?
  Както виждате, вашия основен въпрос, който не е маловажен, съм подредил последен. Той е функция, а вие го превръщате в предпоставака за отговора на първите 5 въпроса.
  Позволявам си да Ви задам още няколко въпроса.
  Считате ли, че плоския данък е нещо с което БСП може да се гордее?
  Считате ли, че 4.6% от БВП (толкова бяха през блажните 2007 и 2008 г. бюджетни години) за образование и наука са ляв отговор на проблемите в сектора?
  Считате ли, че държавата няма място в полето на индустриалните отношения, освен ако поредният лобист не реши да ги „либерализира“ в полза на напълно дебилния български „бизнес“?
  Считате ли, че българският лекар трябва да продължи да бъде търговец, а лечебните заведения – търговски дружества?
  Считате ли, че естествените монополи – приватизирани и с либерализиран режим на функциониране са ляв отговор на ефективността?
  Считате ли, че е лява гордост да заявиш, че си докарал преразпределителните функции на бюджета до латиноамериканските 37.5% от БВП?
  Когато партията отговори смислено и ясно на цялата поредица от въпроси които стоят горе ще стане ясно и каква партия е. Защото отговорът „пост-комунистическа“ е ..меко казано странен. Нищо неказващ, въпреки предизивканите реакции сред незнаещата парламентарна група, реагираща като кучето на Павлов на думичката комунизъм. С ужас де. Не са такива другарЕте! Не са! :)
  Иначе, с това Ваше изречение съм напълно съгласен: „Хубаво щеше да е, ако имаше аргументация. За да направим дебат, който е много важен. Защото е въпрос за същността на БСП и за отговорността й за демократичното развитие на страната.“

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*