Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Прокуратурата отказа да образува производство по случая Карат С

Прокуратурата отказа да образува досъдебно производство по случая „Карат-С’, с който Столична община щеше да плати на фирмата неправомерно висока лихва в размер на 3.3 млн лв. След проверка се установи, че действително дължимата лихва е 630 хил лв и СО щеше да надплати 2,6 млн лв на Карат-С.

В отговора на прокурор Арнаудова се посочва, че моят сигнал е разгледан заедно със сигнал на кмета Фандъкова срещу одитиращата фирма. Сигналът, който аз отправих беше насочен именно срещу г-жа Фандъкова и нейния екип и буди недоумение как е разгледан заедно с нейния сигнал.

В аргументите си ясно бях посочил, че зам. кметовете Христов и Барбалов са внесли доклад, който щеше да ощети Общината с 2,6 млн лв и посочвах обяснение, в което се казва, че Любомир Христов е поставил на служител на ЦГМ задачата да определи за какъв период от време лихвата, дължима към Карат С е около 3 млн лв. Това напрактика означава, че зам. кметът е задал отговора на въпроса си. А г-жа Фандъкова носи пряка отговорност за своите служители и не е предприела нищо, за да предотврати опита за ощетяване на общината.

Един от аргументите на прокуратурата да не образува производство е, че грешката е намерена и не е допуснато ощетяване на общината. Да, грешката беше намерена, но от опозицията едва след като мнозинството на ГЕРБ вече бяха приели доклада. Това по никакъв начин не намалява отговорността им.

Според мен прокуратурата трябваше да се самосезира и за самото сключване на договора с Карат-С, тъй като в постановлението на г-жа Арнаудова се казва: „Договорите са сключени на цена 3,56лв за километър въпреки, че до този момент общината е заплащала много по-ниска цена на общинския превозвач.“ Това само по себе си е признание, че интересите на общината са били накърнени при сключването на този договор и трябва да се направи проверка дали това ощетяване е умишлено и кой носи отговорност за него.

От постановлението става ясно, че освен договора с Карат С от 2008г. през 2011г. е сключено и друго ощетяващо общината споразумение между общината и частния превозвач, съгласно което Столична община започва да дължи лихви на Карат С за дължимите суми. Очевидно в първоначалния договор е липсвала такава клауза и по неясни причини общината приема да увеличи размера на своите задължения към Карат С.

Това постановление още веднъж ясно показва, че договорите сключени от кмета Борисов с Карат С и останалите частни превозвачи не са в интерес на гражданите на София и трябва да бъдат прекратени.

Отказ на прокуратурата за случая Карат С

Категория: Блог

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*