Георги Кадиев

Имаме право на промяна

За един предстоящ фалит на Топлофикация- София

Когато в Столичния общински съвет гласувах против това Топлофикация- София да бъде върната от държавата на общината го направих по една проста причина. Столична община няма нито експертната, нито финансова възможност да се справи с проблемите на дружеството.

И как да има, като задълженията им за газ  към октомври 2010 бяха към 515 млн лева, а целият бюджет на столицата е 1 млрд лева. Откъде пари?

За съжаление група общински съветници на ГЕРБ бяха решили, че тя е дойна крава и могат да смучат от обществени поръчки от нея. И напираха на всяка цена да си я вземат. Доказателство е предложеният през ноември нов съвет на директорите, в който имаше хора с предистория на уредени търгове.

Обясниха този съвет с думите “политическо решение”, после стана скандал, оттеглиха предложението и предложиха нов. Пак “политическо решение”. Естествено, никой не понесе никаква отговорност за първото предложение. Всъщност всички в ГЕРБ знаят чие предложение беше този съвет. И кой щеше да спечели от него. Но всички мълчат от страх.

От днешната преса разбирам за нов проблем, струпващ се върху вече съществуващите 515 млн лева задължения. Според изп. директор на Булгаргаз Димитър Гогов за последните два месеца оперативните задължения на дружеството са нараснали със 70 млн лева. Т.е. през ноември и декември Топлофикация- София почти е спряла да си плаща текущото ползване на газ.

Причината е ясна- няма пари. А няма пари, защото при средна събираемост от 1.5 млн лева на ден допреди 2 месеца, към днешна дата събираемостта е паднала на 0.7 млн лева на ден. И знате ли защо? Защото хората не вярват на дружеството. Считат, че ги лъжат в сметките. Считат, че плащат и парно на крадящи съседи. И най-вече защо да плащат, за да може Съветът на директорите да си урежда повече обществени поръчки?

“Няма да допусна софиянци да останат без парно насред зима. Отоплителният сезон е гарантиран”, отсякла кметът на София Йорданка Фандъкова според в. “24 часа”. И добавила, че новото ръководство има планове и графици за погасяване на задълженията и оздравяване на дружеството.

В това изявление виждам няколко откровени неистини. Първо, отоплителният сезон изобщо не зависи от г-жа Фандъкова и няма никакво значение какво допуска и не допуска. Ако общината реши да подпомага дружеството, това е решение на общинския съвет.

Второ, отоплителният сезон изобщо не е гарантиран. Кой ще плаща газта, общината? И с какви пари? Да не говорим, че това би се считало за държавна помощ и ще понесем наказание от Брюксел.

Трето, дали новото ръководство има планове и графици за погасяване на задълженията е без всякакво значение, защото няма пари. Просто и ясно. Да планират колкото искат. И Вежди Рашидов планира Наоми Кембъл за секретарка, но какво от това?

Четвърто, силно скептичен съм към плановете им за оздравяване на дружеството. Подозирам, че се основават на разпродажба на най-апетитните парчета от дружеството или на негови имоти, към които особен интерес имат общински съветници от ГЕРБ. Те друго не могат да родят.

Накратко, Топлофикация- София е пред фалит. Каквото откраднат- откраднат, каквито имоти свият- свият, после ще я хвърлят на кучетата за приватизация.

Ще спечелят няколко тарикати от ГЕРБ. Ще загубят всички софиянци.

Категория: Блог
  • R_nikolov казва:

    Топлофикация- София е огледален образ на това което се случва в държавата ни. Ако искаш да видиш какъв е резултата, когато се нарушават основни икономически правила, отиди в Топлофикация- София. Хаос, лакомия, икономическа тъпота. Да имаш да вземаш над 150 мил. и да гледаш умно в една точка е меко казано престъпно бездействие. На това дружество е сбъркана из основи цялата икономическа концепция. Не можеш да наблъскаш измислени цени за отоплението на един апартамент, равни на половината средна месечна работна заплата и да очакваш, че ще ти плащат. Не можеш по цял ден да мислиш как да откраднеш и да очакваш някой да ти плаща. Цялата им система е изработена така, че по-лесно ща се разведеш, отколкото да се отървеш от Топлофикация. Стрелката на Топлофикация трябва да се завърти на 180 гр. Не Топлофикация да преследва абонатите, а обратно хората да търсят услугата на това дружество и да плащат това и само това, което са потребили, на реални цени.

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*