Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Сериозни нарушения при пазара пред кино Изток

 

/Пазарът пред кино „Изток“ с редица нарушения. Нямат право да продават дрехи и хранителни стоки, но това е основна тяхна дейност. Снимка – Google street view/

ПИТАНЕ

Уважаема г-жо Фандъкова,

Получих информация за редица сериозни нарушения при договора за наем на терени на пл. Радой Ралин, пазара пред кино „Изток”. Първоначално договорът е сключен на 26.03.2004г. между район „Изгрев” и „Орлица Трейд” ООД (договор за наем №167/27.03.2004 и заповедиРД03-15(до РД03-22)/23.03.2004г. от кмета на р. Изгрев). С подобни заповеди и други различни фирми получават петна на пазара. На 19.11.2004г. се сключва анекс към договора на фирма Орлица Трейд, с който на фирмата се предоставя контрол над целия пазар пред кино Изток за срок от 3 години (до 30.06.2007г.) като се заплаща наем от 4506,88лв на месец за всички петна – 36лв/м2. На 18.12.2006г. с решение №1085 СОС дава съгласие за удължаване срока на договора за наем за още 7 години като не се споменава коригиране размера на плащания наем за отделните групи терени. Г-н Бойко Борисов, кмет на Столична община със свое становище №08-08.142/15.12.2006г. заявява, че няма пречка договорът да бъде удължен за срок от още 7 години. СОС взима решение за удължаване срока на договора до 30.06.2014г. Терените, включени в договора, съгласно решението на СОС, са 21 (група 1 и 3 от анекса към договора за неам), а анексът към договора от 19.11.2004г. описва 3 групи със съответно 8, 8 и 13 броя терени – общо 29 и общата записана площ на терените е 117м2. След 2007г. наемът плащан от „Орлица Трейд” ООД следва да бъде 3248 лв на месец за терени с обща площ 85,02м2. Въпреки това оценка направена от предишното ръководство на район Изгрев, предоставено и на Столична община, площта на павилионите надхвърля 210м2. Това становище се изразява и от г-н Панайот Бончев, по това време кмет на р. Изгрев в предложение за премахване на павилионите №0808-6/10.01.2008г (ТД04-06-56/10.01.2008), където той заявява, че петната отдадени под наем са с размери „3 и 6 кв.м, въпреки че павилионите са неколкократно по-големи”. В свое становище №0808-3/06.01.2011 арх. Влади Калинов, директор дирекция „Контрол по строителството”, също заявява, че са констатирани редица несъответствия с квадратурата, броя, промяна на функциите и други нарушения, свързани с разположените преместваеми обекти на площад „Радой Ралин”. В писмо №АХ-9400-76/22.04.2009/19.05.2009 от П. Диков, главен архитект на София, се казва, че са поставени преместваеми обекти извън одобрената схема.

В допълнение към това се изброяват още редица сериозни нарушения като незаконно преотдаване на павилиони под наем от фирма наемател, поставяне на незаконни рекламни съоръжения и неплащане на наем за тях, използване на павилионите за дейности, каквито нямат право да извършват. Единствените разрешени дейности в павилионите са продажба на вестници и списания, на дребни хранителни нехранителни стоки и цветя. Въпреки това павилионите продават без разрешение дрехи, цигари, пици на парче, сладолед, дюнери, без да разполагат с течаща топла и студена вода. Поставени са незаконни навеси и стелажи, рекламни пана, хладилни витрини към павилионите, както и информация за поставени допълнително незаконни и безотчетни нови павилиони, за които не се плаща никакъв наем, но се предприемат мерки за отстраняването им.

Само месец след одобряването от СОС на удължаване на договора на Орлица трейд за още 7 години „Зелена система” (№08-08-516/23.01.2007), както и главният архитект на София, излизат със становище, че на това място не се предвижда поставяне на павилиони и то е предназначено за озеленяване и подмяна на настилката.

В резултат на всичко това няколко институции включително ДАГ, дирекция „Контрол по строителството”, кметът на район Изгрев искат прекратяване на договора с фирма Орлица трейд и премахването на павилионите. Действия не са предприети от страна на Столична община и до този момент – вече 6 години, а дори напротив прикриват се многократно констатираните нарушения, както по времето, когато кмет на София беше г-н Борисов, така и през мандатите на г-жа Фандъкова.

С оглед на гореизложеното моля да отговорите на следните въпроси:

 1. Какви действия са предприети от страна на СО по отношение на павилионите на площад „Радой Ралин”?
 2. Каква е причината договорът да не бъде прекратен и да не бъдат отстранени редицата констатирани от администрацията на СО нарушения в продължение на повече от 6 години?
 3. Вярно ли е, че в Столична община разполага с оценка, извършена от район Изгрев за размера на павилионите на пазара, която се разминава с квадратурата им по договор от почти 3 пъти и въпреки това не са предприети действия за прекратяване на договора?
 4. Кой носи отговорност за горепосочените сериозни нарушения и опитвала ли се е Столична община да прикрива нарушенията поради близост на фирма “Орлица трейд” с ярки представители на ПП ГЕРБ, които в момента са народни представители?
 5. Какви мерки ще предприемете по случая оттук насетне и за да не допуснете нови примери на подобна ширеща се безстопанственост, на каквато станахме свидетели последните месеци? Припомням сигналите за изтеклите договори в район Витоша, сделката за имота около х-л Славия, липсата на финансова дисциплина в Софийски имоти, както и в поделение Земляне на Столичния Автотранспорт, сигналите по случая Карат-С, чистота Искър, Общинска банка.

С уважение   ……………………

/Георги Кадиев/

 

Горе вдясно можете да видите, че според геодезическото заснемане на пазара, павилионите са с площ от 212кв.м., а не както е по договор – 83 кв.м, за които те плащат наем.

Документи по случая можете да намерите по-долу:

Dokumenti naru6enia pazar kino Iztok P1

Dokumenti naru6enia pazar kino Iztok P2

 • Иван Ивов казва:

  Кадиев,ако си мъж искам да извадиш всички далавери на Николай Гергиев-изпълнителен директор втори мандат на Пазари Възраждане.Как рекетира хората и как е завзел с доближени до него фирми всички терени на Женския пазар и на Пазар Възраждане и Циганската борса за цветя,която е незаконна!Да видим…

 • Иван Иванов казва:

  Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е единен орган за контрол на безопасността и качеството на храните в Република България. ….. Всички ние, експертите на БАБХ ежедневно осъществяваме стриктен контрол по цялата хранителна верига – от полето и фермата до масата.

  Това е извадка от сайта на БАБХ и визира основното и задължение по закон.
  Как така, като въпросните бараки не отговарят на изискванията на закона са сертифицирани от БАБХ да продават дюнери, пици и други храни? Или БАБХ е направена да тормози легитимния бизнес, а за другите си има такса, която заплащат ежемесечно на „експертите“ за да не бъдат закачани!? Сигурно, ако се провери едни и същи „експерти“ са ги пререгистрирали и ги „пазят“ срещу месечна корупционна такса.

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*