Георги Кадиев

Имаме право на промяна

След гафа за милиони в София ГЕРБ са бесни, опозицията иска оставки

Опозицията поиска оставките на заместник-кметовете по финансите и по транспорта Дончо Барбалов и Любомир Христов. Мнозинството пък били бесни. Такива са първите реакции, след като се разбра, че Столичната община щеше да плати 2.6 млн. лева лихви повече на частния превозвач „Карат-С“.

Решението за изплащането на главницата от близо 10 млн. лева забавени плащания и лихвата беше прието на миналото заседание на общинския съвет преди две седмици с много критики от опозицията. Още тогава Христов и Барбалов не успяха да дадат смислен отговор за какъв период е изчислена лихвата, както и какъв е процентът й.

Днес с допълнителна точка на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която отсъстваше на предното заседание, се отмени решението за изплащането на 13.2 млн. лева към „Карат-С“. Прие се и предложението на опозицията за създаване на две анкетни комисии, които да разследват откъде е дошла грешката и чия е персоналната отговорност за гафа.

Гафче за милиони

Прекратяването на договора за 16 линии с частния превозвач беше гласувано още през юли. В първия доклад на Христов и Барбалов за първи път се появи точната сума на лихвата. Още тогава опозицията алармира, че не се разбира методът за изчисление на сумата.

Данните са изготвени от Центъра за градска мобилност, които са изчислили, че лихвата възлиза на 3 287 949.50 лева. След това одиторът „Ди Еф Кей АндА консултинг“ ООД, нает от общината, преизчислява лихвата на 3 284 794 лева.

След като преди две седмици общинският съвет прие втория доклад на Барбалов и Христов с преизчислената лихва, по нареждане на Фандъкова са проверени всички задължения в годишния финансов отчет на Центъра за градска мобилност към „Карат-С“.

Проверката, която е извършена от дирекциите „Вътрешен одит“ и „Финанси“ на общината за периода 1 януари – 30 юни 2012 г., показва, че всъщност лихвата е едва 631 984 лева.

След гафа за милиони в София ГЕРБ са бесни, опозицията иска оставкиГеорги Кадиев най-много атакува случая с „Карат – С“
Фотограф: Надежда Чипева


Опозицията: Оставки! Веднага!

Общинският съветник от БСП Георги Кадиев, който откри несъответствията първи, заяви, че опозицията показва своя смисъл със спирането на тази далавера за милиони. „Имаме спящи полицаи във Варна, а в София са кметове, зам.-кметове, служители на администрацията за съжаление“, добави той.

„Това, че вина има одиторът, както ни представя ГЕРБ, е хвърляне на прах в очите“, заяви съветникът от „Синята коалиция“, а сега от ръководството на „България на гражданите“, Прошко Прошков. По думите му сутринта не е трябвало да се бръсне, а направо да се остриже. „Но не съм овца. С решението от миналата сесия станахме овце, включително и от ГЕРБ“, добави той.

Десният съветник Владимир Кисьов каза, че трябва да се разбере откъде е тръгнала далаверата, както и кой я е поръчал. „Двамата заместници на Фандъкова да хвърлят чоп кой да си отиде, или направо и двамата да си ходят“, предложи съветникът от десницата Атанас Атанасов.

Кадиев припомни случая от 2008 г., когато са се подписвали договорите с частните превозвачи. След това зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов подаде оставка заради съмнения за договаряне на конкурсите. Според него това е поредната далавера в транспорта.

„Доказва се многократно повтаряното от мен твърдение, че градският транспорт в София е една огромна черна дупка“, заяви председателят на групата на БСП Жельо Бойчев. Любка Качакова от НДСВ, която предния път обяви сделката за „24-каратова далавера“, днес каза, че не трябва ГЕРБ да си измива ръцете с одитора. „Като човек от бранша ще ви кажа, че одиторът ясно е написал, че има нужда от допълнителни процедури или одит, което ги освобождава от отговорност“, добави тя.

В одита, с който „Дневник“ разполага, фирмата е написала, че се нуждае от допълнителен преглед на финансовия отчет в съответствие с изискванията на Международните одиторски стандарти или на Международните стандарти за ангажименти за преглед.

От опозицията казаха, че ще изпратят всички документи по случая в Сметната палата и прокуратурата.

След гафа за милиони в София ГЕРБ са бесни, опозицията иска оставкиМалина Едрева: Бесни сме
Фотограф: Георги КожухаровДневник


ГЕРБ: Одитът е неистинен. Има гаф. Бесни сме.

„Бесни сме. Това е петно върху Столичния общински съвет“, заяви председателят на групата на ГЕРБ Малина Едрева. По думите й това е нарушение, което граничи с престъпление. „Притеснени сме от това, което се случи“, добави още тя.

Председателят на общинския съвет Елен Герджиков контрира на няколко пъти нападките на опозицията, че има вероятност докладът на одитора да е неистинен. Не представи доказателства за своята теза. Едрева пък попита как така Кадиев първи се сдобил с одита и заподозря във връзки с БСП одитора.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова е направила много остра забележка и предупреждение към зам.-кметовете, че са се предоверили на доклада от Центъра за градска мобилност.

„Каквото и да казвате, абсолютно съм съгласна, че става дума за грешка, гаф“, коментира пред съветниците кметът на София Йорданка Фандъкова. Пред журналистите каза, че е в случая е важно да се постави въпросът за персонална и конкретна вина. „Назначила съм проверка, която вече е в ход. Искам ясно да се разбере как точно се е развила ситуацията, защото става въпрос за огромно подвеждане“, добави кметът. Според нея тя, съветниците и зам.-кметовете се чувстват подведени.

„Нали не очаквате днес да поискам нечия оставка. Ако помните, за една седмица си тръгна Минко Герджиков“, каза още тя. По думите й е необходимо да се види как се е случило всичко, да се вземе правилното решение, за да не се замита конкретната отговорност, защото тези хора ще останат и ще продължат да смятат. „Аз утре нали пак ще подпиша някакъв документ, който ми се поднася от тях“, заяви още столичният кмет.

На въпрос дали ще се предоставят всички документи около „Карат-С“ и собственика й Миролюб Столарски на прокуратурата кметът каза: „Проверих развитието на сключването на договорите през последните няколко години, намерих и писмото, с което Бойко Борисов лично е изпратил тази сделка в прокуратурата. Решението на прокуратура е, че не се образува производство, че няма данни. Аз нямам притеснения да дам сделката отново на прокурор – въпросът е, че това вече е правено“.

Малина Едрева съобщи, че се създават две комисии, които ще работят по случая с „Карат-С“. Едната комисия ще установи как се е изчислила лихвата от 3.2 млн. лева. Другата ще състави ново споразумение за прекратяване на този договор и връщане на линиите на общината.

По обвинението, че „Карат-С“ са спонсори на ГЕРБ, Малина Едрева каза: „Това са подмятания, ако някой има точната информация за това, да сигнализира“.

След гафа за милиони в София ГЕРБ са бесни, опозицията иска оставкиЗам.-кметът Любомир Христов с кмета на София
Фотограф: Юлия ЛазароваДневник

Кой да подаде оставка?

Вносителите на доклада Дончо Барбалов и Любомир Христов засега няма да подават оставки. „Ще коментирам дали ще си подам оставката, когато приключат разпоредените проверки, свързани с „Карат-С“, каза пред журналисти Христов. Той поиска първо да се разбере какво се е случило по цялата верига на формиране на информацията и на нейното предоставяне. „Трябва да има персонална отговорност“, каза още той.

Той отхвърли обвиненията, че е негова отговорността за погрешните изчисления. „Чувствам се подведен и най-вече подведохме в немалка степен и общинския съвет. Това е факт“, каза Христов.

„Преди всичко направих огромна грешка, че се доверих на екипите на Центъра за градска мобилност“, заяви Барбалов на въпрос дали ще си подаде оставката, както искат опозицията.

Той поиска да се подобри прозрачността на информацията, която идва от търговското дружество, което отговаря за градския транспорт, към Столичната община. „Много средства минават оттам и трябва хората да са наясно тези пари за какво, кога и как се изразходват“, аргументира се той.

Той каза, че предстои проверка във всички търговски дружества на общината.

Статия: Дневник, 25,10,2012г.

Категория: Новини
  • Лиляна Варкова казва:

    Наглост без коментар! А и вчера в actualno.com беше изнесено, че това разкритие било извършено от Фандъкова!

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*