Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Софийска вода сключила договор за технически услуги със собствениците си

Публикувам части от договора за технически услуги между Софийска вода и нейния собственик – Юнайтед Ютилитис, по-късно концесията е прехвърлена на Веолия вода заедно с този договор без съществени промени в него.

Договорът предвижда (т. 5.2), че при неговото прекратяване дори при изтичане на срока му се изплащат на фирмата-собственик всички дължими разходи, но освен тях и разходи за демобилизация и „всички други разумни разходи, направени от изпълнителя при изпълнение на изискванията на концесионера”. Това на практика означава всички разходи за консултации, за обучения, технически услуги. Това, което плащаме с цената на водата е, за да се извършат тези дейности, но очевидно при прекратяването на договора, ще трябва да ги плащаме отново.

Едни от най-ощетяващите ни части в договора са неговите приложения. Според приложение А всяка година се плаща такса на собствениците на дружеството извън всякакви други разходи, само защото са страна по договора. За първата година тя е 250  000 $ и размерът ѝ расте с индекса на цените в САЩ. Това е извън разпределението на печалбата на дружеството, извън превъзлагането на дейности на свързани дъщерни фирми, с които се увеличава цената. Това е чисто и просто сигурна печалба за собственика без значение от финансовите резултати на Софийска вода, те са длъжни да внасят по 250000 $ на собственика си всяка година дори по договора да не са извършвани никакви дейности.

Приложение Б казва, че Софийска вода дължи на собственика си всички разходи при предоставянето на услугите, включително самолетни билети, визи, разходи за настаняване, разходи за храна, за обучение. И освен тези суми за консултатните се изпащат до 8500евро на седмица за престоя им.

В договора са включени и други любопитни клаузи като чл. 7.1, който казва, че на ръководството на собственика, на консултанти, представители и съветници „не се търси отговорност за вреди и не са отговорни пред концесионера за извършеното от тях действие или бездействие”. Това буди опасения, че те могат напълно безнаказано да не си свършат работата като съветници или директори, да донесат вреди на дружеството и да не носят никаква отговорност за действията си.

Същевременно договорът, въпреки че е в България, че се отнася за България, не е по българското законодателство и всякакви претенции и спорове се решават по законодателството на Англия.

Според мен всичко това ясно показва, че концесионните договори не са в полза на софиянци и аз ще работя за тяхното прекратяване.

Категория: Блог
  • Калоян казва:

    Що не вземете сега и да изнесете данни за договорите, сключвани по времето на тройката, че и по-раншни … така току ще могат да ви обвинят в безпристрастност. 😉

  • Sofia казва:

    SPORED MEN TOVA NE E VSICHKO. VSQKO VIK DRUJESTVO IMA TRI TARIFI ZA FIRMITE. AKO FIRMATA NE SE RAZPRAVQ, PO NQKOI PAT I SLAGAT NAI GOLQMATA TARIFA (KATO ZA PROMISHLEN ZAMYRSITEL), VAPREKI CHE E OBIKNOVENNO MAGAZINCHE.

  • Bradford F. Fuller казва:

    Чувал съм, че в скандинавските страни информацията за доходите и имотите на всички граждани е публична. И никой не се оплаква от воайорство.

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*