Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Справка на 8 лекарства, поскъпнали средно с 386% за година и ощетили държавата с 8.7 млн лв

В таблицата се вижда как от 8 лекарства срещу онкологични заболявания държавата губи 8.716 млн лв само за една година

В таблицата се вижда как от 8 лекарства срещу онкологични заболявания държавата губи 8.716 млн лв само за една година

Това е справка, показваща какво се е случило с цените на лекарствата между 2010 и 2011.

В тази справка са 8 лекарства. Те са за онкоболни, най-вече при рак на гърдата. Колона 7 показва каква е цената на всяко лекарство, постигната при търг, организиран от МЗ през 2010. Колона 10 показва цената, постигната без търг за 2011, вече по методика на НЗОК и с ползване на “референтни стойности”, т.е. обвързване на цените с цени в други европейски държави.

Колона 9 показва ужасяващото поскъпване в проценти. Само за година всяко от тези лекарства е поскъпнало между 254 % и 497 %. Средното поскъпване е 386 %.

Най-дясната колона показва загубата за държавния бюджет на годишна база в следствие на по-високите цени, плащани от НЗОК. Загубата е точно 7 143 497, 88 лева.

Кой печели? Със сигурност производителите. С още по-голяма сигурност дистрибуторите. И с най-голяма сигурност управляващите от ГЕРБ. Именно подобни схеми захранват черни каси, с които после се купуват избори.

Кой губи? Със сигурност болните, защото се купуват по-малко лекарства. Със сигурност близките им, защото добавят от семейния бюджет това, което е откраднато от здравната каса. И със сигурност всички ние като данъкоплатци, защото нашите пари захранват онези, които после искат да ни управляват.

И всичко това само от 8 лекарства. Представете си какво става за цялата система на здравеопазването.

Политиката е кауза. Не и за тях. За тях е пари. Доказателството- в числата в таблицата.

Категория: Блог

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*