Георги Кадиев

Имаме право на промяна

СРЕЩА НА ГЕОРГИ КАДИЕВ С ГРАФИТИ ТВОРЦИ ВЪВ ВРЪЗКА С ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ

Алея на уличното изкуство и места, където графити артистите да творят в София, се ангажира да осигури Кадиев на срещата вчера с представители на уличното изкуство.

На срещата с кандидата за кмет Георги Кадиев дойдоха артисти, които се занимават професионално с графичен дизайн и рисуват графити. Присъстваха и ученици от НГПИ „Свети Лука, студенти по анимация, автори на 3D улични инсталации и други. Основната идея на срещата бе: „Как да направим столицата по-цветна и усмихната”.

„Каквито и да са мотивите за този акт – дали са проява на моментно вдъхновение на артиста или има политически подтекст, важното е да помним и уважаваме своята история. Защото независимо от факта на партньорството ни със Съветския съюз или САЩ, всичко, което се случва с нас, го правим ние и ние носим отговорността за него”, коментира Георги Кадиев. Той посочи, че изрисуването провокира нашето мислене в посока какво се случва с паметниците при различен прочит на историята.

„Всичко щеше да е хубаво, ако не ставаше дума за хора, които са дали живота си в борбата против фашизма. А в този случай в мен остава съмнение за нещо непочтено, каквото е употребата на невинността на децата за политически спекулации”, заяви Георги Кадиев.

Според Кадиев артистичните рисунки по улиците се харесват на младите жителите на София и творците биха могли да изразяват свободно себе си и да оставят своите послания на специални за целта места.

Желю Димитров /30 г., завършил „графичен дизайн” в НБУ, занимава се с графити изкуство от 11 г./ сподели, че подлезите са изключително тъмни, грапави и неподходящи като места за графити рисунки.

Представителите на уличното изкуство в София поискаха специални високи стени да бъдат изградени за тази цел. Според Георги Димитров /26 г./, ако около НДК се изгради такава „дълга и по-мащабна” стена, със своите рисунки тя ще се превърне в атракция, където всеки би поискал да се снима. Артистите пожелаха и Столична община да предостави няколко превозни средства от градския транспорт, които да бъдат облепени с фолио, върху което да може да се рисува.

На срещата беше обсъдена и възможността София да стане домакин на международен фестивал по улично изкуство.

Георги Кадиев пое ангажимента да внесе предложение в Столичен общински съвет да бъде създадена Алея на уличното изкуство, както и специална стена, където да творят графити артисти. Той ще настоява общината да предостави превозни средства, върху които да се рисува, както и за възможността стари сгради да бъдат оцветявани по привлекателен начин от художниците.

Желю Димитров и Георги Димитров са завършили „графичен дизайн” в Нов Български Университет, занимават се професионално с графити от 11 г., участници в международни фестивали по улично изкуство, инициатори на фестивали по улично изкуство у нас. Георги Кадиев ще се срещне отново с двамата артисти през юли в Берлин, където ще е на визита за среща със лидери на Германската социалдемократическа партия. Двамата творци ще вземат участие в Берлинския международен фестивал на уличното изкуство с инсталация върху жилищен блок. Те поканиха Кадиев да разгледа инсталацията им и да обсъди отново с тях възможността за подобен международен фестивал у нас.

Категория: Новини
  • Ana казва:

    Уличното изкуство по същността си е бунтарско и спонтанно. Създаването на специални стени за рисуване може само да го убие или в най-добрия случай – да даде поле за изява на посредствени отличници, но не и на нещо истински ценно. Оставете уличното изкуство на улицата и не се опитвайте да го лустросате, да го направите по-лесно смилаемо и дисциплинирано. То е такова каквото е.
    Някъде другаде бяхте отбелязали, че София има по-сериозни проблеми. Занимавайте се с тях.

  • Anji казва:

    Да имате право че уличното изкуство е свободно и това е тръпката на уличните графитни артисти НО приемете и мнението на хората които не толерират това безразборно драскане навсякаде и искат чисти стени и улици. Идеята на Кадиев не е лоша и си заслужава да се пробва така или иначе винаге ще има някой който ще рисува кадето му хрумне. Не се плашете от думата “ дисциплина “ и “ ред “ защото ако ние сами не почнем да си обръщаме внимание взаимно и да си правим забележки по между си държавата и градовете ни ще заприличат на един отблъскващ хаос !

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*