Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Становището на Т. Чобанов против изплащането на компенсации на майките на деца без детски градини е нелогично

В началото на ноември с колеги общински съветници внесохме предложение Столична община да изплащана родителите на деца, които са кандидатствали, но не са приети в детски градини, компенсации в размера на субсидията, която дава Общината за децата, които са приети в детските градини. Дискриминационно  е едните деца да бъдат в детски градини и да получават субсидия от 120 лв на месец от Общината за това, а останалите 13000 деца не само, че не са в детска градина, но са двойно ощетени, защото не получават и тази субсидия.

Днес получих страновището на зам. кмета по образованието в София – Тодор Чобанов. Той твърди, че никъде другаде в България не се дават такива субсидии на майките. Но същевременно трябва да имаме предвид, че и никъде другаде няма такъв проблем. Само в София 13000 деца, които са кандидатствали в детски градини не са получили места в тях.

По логиката на г-н Чобанов София не трябва да предоставя никакви услуги на своите граждани, за да не дискриминира хората в останалите градове – и транспорта за хората с увреждания, и асистентът за независим живот, и кухните за социално слаби, дори метрото е дискриминационно, защото го има в София, но го няма в останалата част на страната.

Ако Общинският съвет приеме да изплаща тази субсидия на майките, чиито деца са кандидатствали за детска градина, но не са приети, това от една страна ще коригира една несправедливост спрямо тях, но от друга ще мотивира администрацията по-бързо да изгради останалите детски градини, за да дава тези финансови средства за деца, реално в детски градини, а не за компенсации.

 

 

Категория: Блог

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*