Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Столичният граждански съвет – ценно оръжие на гражданите за контрол на Общинския съвет и Общината

В залата на Столичния общински съвет 57 неправителствени, браншови и квартални организации учредиха Столичен граждански съвет.

Аз инициирах тази идея с ясното съзнание за необходимостта гражданското общество в София да има възможност заедно и координирано да изразява мнението си пред Столичния общински съвет и да дава своите алтернативни предложения за проблемите на града. Проблемите на столицата ни могат да се решат само с ясната подкрепа и участие на гражданите, които с отговорност да се включат в изпълнението на всяка стъпка, да показват къде се греши и какво може да се направи по-добре.

При инициирането на Съвета поканих в него да се включат 143 неправителствени, съсловни и квартални организации, имащи отношение към проблемите на София. Целта беше да покрием цялото многообразие на проблеми като за това много ми помогнаха срещите, които вече бях направил с голяма част от тези организации, за да разбера проблемите на града.

Преди учредяването в продължение на няколко седмици се видяхме с над 80 организации, които проявиха интерес към инициативата и те много ни помогнаха да доразвием идеята, реално да разберем какво биха искали самите организации и как биха искали да се случи.

Съвсем естествено в съвсем началния етап се концентрирахме върху въпросите за структурирането и основните принципи и документи на Съвета, които допълнително бяха обсъдени и на учредяването, когато беше приет и правилника на структурата.

Подобно на СОС и гражданският съвет ще дискутира проблемите в различни тематични комисии с цел по-ефективната работа на Съвета. Столичният граждански съвет не може да взима окончателни решения на проблемите на София, но неговите становища и предложения ще са ценен коректив за администрацията в града ни и за нас – общинските съветници.

Искам да благодаря на общинските съветници Кирил Арсов (НДСВ), Поля Станчева (ГЕРБ), Атанас Черешаров (ГЕРБ), Мартин Заимов (Синята коалиция), Калоян Паргов (БСП), че подкрепиха новата структура и също изявиха готовност да работят активно с нея. Нашата роля ще бъде да внасяме предложенията на гражданския съвет директно в Столичния общински съвет и когато ги припознаем да се борим за тяхното приемане.

Дискусиите ще могат да се водят и онлайн на сайта www.sofiasega.bg, който е отворен за дискусии за проблемите на града за всички граждани и скоро ще бъде в пълна функционалност.

Категория: Блог

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*