Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Съветници от БСП: Защо Петър Диков е и главен архитект, и собственик на фирма

От Георги Марчев Dnevnik
Петър Диков

Общинските съветници от БСП Иван Мечков и Николай Белалов питат столичния кмет Йорданка Фандъкова защо Петър Диков едновременно е бил главен архитект на София и собственик на фирми. Справка на „Дневник“ в Търговския регистър потвърждава, че той и в момента притежава еднолично капитала на „Проин“ ЕООД, а едва на 24 юли 2013 г. е прехвърлил дела си в „Арх ком про“ ООД.През юли депутатът от БСП и бивш общински съветник Георги Кадиев внесе сигнал в Комисията за конфликт на интереси по казуса. В предмета на дейност на „Проин“ са вписани управление на имоти, комисионна дейност, хотелиерство, ресторантьорство, туристическа дейност и др. „Арх ком про“, която е регистрирана във Варна, има основна дейност „Инженерни дейности и технически консултации“.

„Да, до юли бях във фирма „Арх ком про“ ООД, но тя няма дейност от 2002 г.“, заяви пред „Дневник“ Диков. По думите му негов е пропускът, че не е напуснал по-рано. „Може дори да е срамно, но бях забравил за съществуването на фирмата“, посочи той и добави, че има издадено удостоверение, че от 2000 г. не е получил нито една стотинка от „Арх ком про“.

Съветници от БСП: Защо Петър Диков е и главен архитект, и собственик на фирма

За другата фирма – „Проин“, Диков каза, че той е собственик, но това не противоречи на Закона за конфликт на интереси, защото предметът й на дейност не е свързан с дейността му на главен архитект. „Не съм като други хора, които са си прехвърлили всичко на майка си, стринка си, балдъзата, което е абсолютно незаконно“, каза още той. По думите му „Проин“ нямала и дейност на територията на София.

Съветници от БСП: Защо Петър Диков е и главен архитект, и собственик на фирма

В питането си Мечков и Белалов  искат да знаят дали кметът на София е уведомена за участието на Диков в тези фирми, докато той е главен архитект, какви действия е предприела за спазването на Закона за държавния служител и Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и защо той не е освободен.

Категория: Новини

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*