Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Такса смет ще скочи с поне 60% заради завода за боклук

Г-жа Фандъкова в няколко интервюта края на миналата седмица заяви, че заводът за боклук няма да доведе до рязка промяна в размера на такса смет за гражданите. Напротив, промяната ще е не само рязка, но и значителна. Заработването на всички компоненти на завода за боклук ще оскъпи такса смет за гражданите с минимум 60%, а в най-голяма степен, с поне 10% от тях ще са заради упорството на на Столична община да се включат напълно излишни и скъпи компоненти към завода.

Г-жа Фандъкова вече открито заявява това, което отричаше дълги години, а именно, че София възнамерява да изгаря отпадъците на града в Топлофикация. Именно това се крие зад оползотворяването на РДФ в Топлофикация, с което очакваме да падне цената на парното като заработи завода за боклук. Въпросът е, че след събирането на боклука и след разделянето на частта за рециклиране и компостиране (превръщане на тор от хранителните и градинските отпадъци) боклукът не се изпраща към Топлофикация, а е добавена допълнителна стъпка – Механично-биологично третиране. Това напрактика представлява превръщането на боклука в горивни тухлички след отделяне на частта, която не произвежда голямо количество топлина. Тази стъпка е напълно излишна и оскъпява значително целият процес – с около 60 евро на тон обработен отпадък или 18,5 млн лв годишно. Това би вдигнало размера на такса смет за всеки един от нас с минимум 60% като поне 10% от тях идват само от компонент „механично-биологично третиране”, освен увеличението идващо от останалите компоненти на обработка на отпадъците.

Истината е, че няма време за промяна в проекта. Аз настоявах за такава промяна и при кметските избори 2011г, когато София можеше да коригира проекта си и да изберем по-евтина и безопасна технология. От Общината не направиха нищо и в момента сме изправени пред избор или скъп завод за боклук, или да не получим финансиране от ЕС през този програмен период. Но трябва и да осъзнаем, че цената на такса смет ще скочи драстично и причината за това са действията на г-жа Фандъкова и защитаването на този скъп и неизгоден за софиянци проект.

Категория: Блог
  • Атанас Кожухаров казва:

    Хубаво е, че сме предупредени какво еположението с боклука и таксите. Последствията са лесно предвидими. Сега всички ще мълчим и ще се почесваме Когато получим сметките ще сме силно възмутени. Чак като натрупаме задължения и не сме в състояние да плащаме таксата на общината, ще излезнем на улицата да протестираме срещу скъпата технология и да питаме защо така. Нищо ново! Сагата има и продължение. Веднага ще ни предложат решението – посреднически фирми които да се конкурират и да ни обслужват, за да бъде наше решението коя от тях най демократично да ни бръкне в джоба.

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*