Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Тишина в спалнята на СОС

На сесия на СОС днес разглеждахме предложението на кметството за споразумение с община Ловеч. Споразумението е да изпратим 50 000 тона боклук на община Ловеч. Всъщност има решение на община Ловеч и нашата администрация просто ни го свежда за сведение. Нито е преговаряно по него, нито е обсъждано, нито е правен опит да се постигнат по-добри параметри.

Предложението е на цена 24 лева на тон боклук /без ДДС/ и при наказателна лихва за забавяне на плащането от 1 % на ден.

Първо, наказателната лихва е безумна. С натрупване ефективната годишна лихва е над 400 %!!! Все пак става въпрос за отношения между две общини. Дори и към обикновените хора общината и държавата са относително милостиви:  ОЛП + 10 % за закъснения по данъци и такси, ОЛП + 20 % при осигуровки.

Второ, защо никой не е преговарял с община Ловеч за по-добра цена. Чуха се призиви да си траем, тихо да го решаваме, да не обидим Ловеч, че можело и да си оттеглят съгласието. С други думи, до стената сме и със свалено долно бельо.  Каквото Ловеч каже, това.

Не виждам особен смисъл в такава сервилност. С промени в закона правителството вече може без да пита общини да депонира боклук в сертифицирани депа, в размер от до 10 % от депото. Това се прави с цел избягване на наказателна процедура от ЕК. Депото в Ловеч е 1.5 млн тона, т.е. 10 % са 150 000 тона, което е напълно достатъчно да поеме предвидения боклук. Така че дори и да се стигне до неразбирателство след преговори, правителството винаги има ход.

Затова гласувах против този проект.  Слаба мотивация, липса на преговори с Ловеч, липса на максимално защитаване на финансовите параметри, нужни на общината. Защо да гласувам тогава, просто така? Да натресем един боклук извън София, това ли е целта??? Тихо…

Категория: Блог
  • slavov казва:

    Доколкото разбирам, общинският съвет на община Ловеч вече е взел решение, с което одобрява споразумението, а столичният ОС изобщо не е вземал решение за провеждане на преговори с представители на Община Ловеч. Може и да греша. Що се отнася до обезщетението за забавено плащане, то би трябвало да е в размер на законната лихва по чл. 86 от ЗЗД, тъй като, според мен цената по договора е частно парично задължение на общината.

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*