Георги Кадиев

Имаме право на промяна

ТРЯБВА ЛИ БЪЛГАРИЯ ДА Е В ПАКТА ЕВРО- ПЛЮС?

На 25 март 2011 след двудневна среща на Европейския Съвет в Брюксел бе приета поредица от мерки за стабилизиране на икономиките в ЕС, наречена Пакт Евро- Плюс.

Пактът бе провокиран и наложен най-вече от Германия и Франция. Той  включва 17-е държави от Еврозоната, макар  в първото съобщение да бе споменато, че Малта и Кипър “предстои да се присъединят”, но после бързо бе поправено.          Пактът включва и 6 държави извън еврозоната, сред които и България наред с Румъния, Полша, Литва, Латвия и Дания.  Извън пакта поради несъгласие останаха Великобритания, Швеция, Унгария и Чехия.

Пактът предвижда няколко мерки:

–         премахване на индексацията на заплати в публичния сектор, което би довело до намаляване на реалната заплата, оказване на натиск върху заплати в частния сектор и оттам повишаване на конкурентноспособността на държавата. Разбира се, за сметка на работника.

–         Увеличаване на пенсионната възраст, вкл. на групите с ранно пенсиониране. Действие изцяло от полза на правителствата, които по този начин ще събират по-дълго време данъци от работещи вместо да изплащат пенсии на пенсиониращи се.

–         Хармонизиране на корпоративните данъци чрез уеднаквяване на данъчната основа. Това е първа стъпка към уеднаквяване и на данъчни ставки и България би трябвало да е силно против. В страна като нашата, която няма предимствата на добра инфраструктура, обучена работна ръка, силна правосъдна система и силна администрация, едно от малките ни конкурентни предимства са ниските данъци. В Германия данък печалба е 15 %, плюс общински данък “занятие” от 14-17 %, плюс 5.5 % данък “солидарност” на старите немски провинции към новите. Или ефективен данък от 34.5-37.5 %. Във Франция е 33 %, в Белгия 33.99 %, в Австрия 25 %. При нас е 10 %, готови ли сме да го увеличим?

–         Ангажимент за законово уредена “спирачка на дълговото бреме”, термин взет от немското законодателство /Schuldenbremse/, без да става ясно какъв е дълговия таван.

–         Променят се и финансовите измерения на настоящи и бъдещи програми на ЕС за подпомагане на държави в криза. Европейската програма за финансова стабилност /European Financial Stability Facility/ от юни 2011 ще бъде увеличен на 440 млрд евро. Единствена цел на тази програма е стабилността на икономиките от еврозоната, чийто член България не е.

–         През юни 2013 ще се появи Европейски механизъм за стабилност /European Stability Mechanism/, който ще замени Европейската програма за финансова стабилност и ще има капиталова база от 700 млрд евро, като 500 млрд евро ще могат да бъдат ползвани за кредитиране на държави в беда. Капиталът ще се набира само от държави-членки на еврозоната според техния дял в Европейската централна банка. И тъй като Германия ще има 27.14 %, а Франция 20.38 %, ясно е кой ще решава нещата. Държави като България, които не са в еврозоната, могат да участват в капитала и в самия механизъм на взимане на решения само на принцип на конкретна заявка за конкретен случай.

–         Отпускането на кредити става с помощта на експертиза от МВФ, като държави-нечленки на еврозоната ще бъдат допускани до взимане на решение в извънредни случаи.  Този механизъм ще е междуправителствена организация със седалище Люксембург.

За съжаление нито една от гореописаните мерки по никакъв начин не е била комуникирана с обществото в България, с парламент, синдикати, политически партии. Не съм чул нашият премиер да е получил мандат каква позиция да заеме. Нищо чудно при това положение, че без забележки приемаме каквото ни сервират.

Белгия например рязко се противопостави на отпадането на индексации на заплати. А би трябвало ние да го направим- все пак имаме най-ниската средна заплата в Европа и търсим ръст на заплати, не замразяване.

Няколко държави се възпротивяват на условието за уеднаквяване на данъчната основа. Ние? Не сме сред тях, макар че е сме от държавите с най-голям интерес в тази посока. Някак леко и без дори да разберем приехме ограничение на национален суверенитет, този път в данъчната политика.

Съгласяваме ли се отново на вдигане на пенсионната възраст, след като сме държавата в ЕС с най-ниска продължителност на живот?

Ако, по презумпция с маастрихтските критерии, таванът на дълг е 60 % от БВП, защо Дянков настоява за 40 % от БВП в неговите предложения за промяна на конституцията? По-големи светци от папата ли сме?

Готови ли сме да участваме солидарно в даване на кредити на провалили се икономики? По-богати сме от тях?

Осъзнавам и положителните елементи на пакта. Той по презумпция подготвя за участие в еврозоната, защото тогава членството в него става задължително. Кара правителството да участва в механизъм за съгласуване на макроикономически решения. И го ангажира веднъж годишно да изготвя програма с цели и мерки за изпълнение.

Но целият дебат за плюсове и минуси трябваше да се води преди пътуването на премиера Борисов до Брюксел. За да е готово обществото за това решение, да е задало въпросите си и да е получило отговорите.

В залисията на протести, улични демонстрации, скандали и банкови обири се случи нещо, което задължи български правителства за десетилетия напред. Разбра ли го някой, на първо място нашият премиер?

Категория: Блог
  • I_kon_che казва:

    О, какво плачете, господа-другари, „социалисти“?! Нали и вие се прескачахте да уверявате изтерзания от толкова години „демокрация“ български народ, колко ще му е добре под крилото на Европ. съюз и колко лелее да е там, като истински европеец?! Уверявахте Европа колко сме съгласни да си затворим, ако трябва сичкия Козлодуй само и само да сме под техния… съюйз! Защо не се прежали вашия президент да насрочи, както му се полага един всенароден референдум, дали желае да изгуби милата ни Татковина суверенитета си, вкарвайки се в Евро, че и атлантическия лагер?! Ми, плачетееее! Туку виж некой пенсионер се разчувствал и земе, че сгреши пак да гласува с вашето „червено“! Давайте, дааавайте! Има още малко до изборите. Че, като вземете пак властта… ще изпълните коленопреклонно и тази Евро-директива! Нищо, че сте уверявали предизборно народа колко се възмущавате сега от поредното му неприлично предложение, на което не можете да (не)откажете…
    Нищо, нищо, просълзения, я от умиление, я от теглата пенсионер пак ще гласува (гладува) за вас и другите като вас, точно защото вие, както и „Евроатлантическото ни светло настояще, че и бъдеще сте без алтернатива“, нали!? :) – Да туря накрай усмивчицата, за да гледам позитивно! (: нали тъй ни съветват все, пак от Европа!:)

  • Lilyana Varkova казва:

    Да! В залисията на протести…..и банкови обири пожарникарят изпълни поръчката! Не случайно се говори, че банковият обир бе изборна ПР акция на ГЕРБ. Оказа се, че е извършен и за отклоняване на вниманието на нещастниците, гласували за управлението на мутрите. Къде бяха депутатите в парламента, когато бяха осведомени мимоходом? Обидно!

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*