Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Уморените Топлофикации ги убиват, нали?

През изминалата седмица Столичният общински съвет прие инвестиционната програма на Топлофикация София ЕАД и вече нямам никакви съмнения, че бавно и полека води дружеството към фалит и погром.

Затова искам да дам няколко примера и няколко въпроса към принципала г-жа Фандъкова. Тя предложи сегашното ръководство на дружеството – съответно тя носи и отговорността.

Първото странно нещо е защо все още не е пусната в експлоатация ИТ системата на дружеството, която по договор с фирмата-изпълнител трябваше да бъде завършена през май 2011? Тази система струва близо милион лева и отдавна трябваше да работи, по този начин подпомагайки подобряването на събираемостта.

Второто странно нещо е фактът, че в края на 2012г изтичат комплексните разрешителни на 10 енергийни котли. И после или ще бъдат затворени, или дружеството ще плаща зверски глоби. Преди имаше план за ремонт на тези котли, за да влязат в норма, и 4 от тях трябваше да се направят през 2011 и 4 през 2012. нищо от това не се направи и нищо не се прави, няма го и в инвестиционната програма.

Трето, съгласно финансовия план на дружеството, отписаните вземания през 2011 са били 20 млн лева. През 2012 се предвижда те да са 50 млн лева. Защо? И какво се прави по въпроса?

Четвърто, неразплатените ремонти на дружеството възлизат на над 20 млн лева. Всъщност плащали са само на избрани фирми, останалите – да чакат. Как са избирали на кого да плащат, г-жо Фандъкова? И какво да правят останалите, необлагодетелствани фирми?

Пето, текущият дълг към Булгаргаз към Нова година е бил 175 млн лева. /това извън вече разсрочен стар дълг от 216 млн лева./ А текущият дълг е най-добрият показател за събираемостта на дружеството. Само година по-рано той е бил 95 млн лева. Какво правите срещу намалената събираемост, г-жо Фандъкова?

Освен това, така и така всички говорят за бонуси, да попитам и аз – когато аз бях председател на УС на Топлофикация само преди 2 години и половина, възнаграждението ми беше 900 лева на месец. Без секретарка, шофьор, телефон, офис. Наскоро ми попадна справка за първото тримесечие на 2011 – средното възнаграждение на член на борда е 3200 лева на месец. Какво се случи за 2 години, г-жо Фандъкова, та си увеличиха възнагражденията 4 пъти?

Толкова засега. Утре имаме среща с ръководството на дружеството и ще  поставя въпросите и там. Ще ви държа в течение.

А че ще убият Топлофикация, нямайте никакво съмнение. После ще я погребат. И някой  фонд ще я изкопае евтино.

Категория: Блог
  • Георги казва:

    Искат да направят като с Кремиковци. Да я съсипят, фалират, продадат за $1 и после да страдаме пак ние – гражданите

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*