Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Четири въпроса по дебата БСП: ГЕРБ

Редакцията на в-к 24 Часа поиска от мет мнение по четири въпроса, касаещи състоялия се преди дни дебат на икономическа тематика между БСП и ГЕРБ. Ето отговорите:

1. Кажете общото между обещанията за икономическите политики на двамата лидери

Видях приблизително обща политика в развитието на енергетиката. Видях и разумна обща политика по обединяване на усилия на опозиция и управляващи за усвояване на еврофондове. Разликите бяха най-вече в данъчната и осигурителната политика. За мен генералният въпрос в тази сфера, което ще открои и разликите в лявата и дясната идеология в условия на криза е кое избираме- вдигаме данъци или вървим към бюджетен дефицит?

2. На кого повярвахте повече? А хората?

Аз съм субективен, все пак съм част от отбора на БСП въпреки кардиналните ми различия с г-н Орешарски по отношения на данъчна политика, кадрова политика и общо състояние на МФ и приходните агенции. Според мен БСП стоеше по-спокойно, уверено и компетентно. Това, което ми липсваше е хъс и емоция. Когато играят двата най-силни отбора, очаквам кървав мач, не балет. И като че ли същественото в дебата беше малко- като отсеете плявата, остават не повече от 10-20 съществени изречения.

3. Кой какви грешки направи?

Ако трябва да цитирам министър Орешарски, кой е Георги Кадиев, че да дава оценки? Нали има Световна банка… На Бойко Борисов икономиката не му е силна тема и правилно заложи на експертите. Те доскоро бяха много добри служители на МФ и НАП, съжалявам, че ги загубихме за администрацията. Сега като че ли не успяха да се справят с комплекса, че насреща са доскорошните им началници. Недовършени изречения, накъсаност, не особено ясни тези. В един дебат зрителите трябва да те запомнят с едно, две, три неща, които трайно остават в съзнанието, както в един мач те помнят с головете, не с пасовете в средата на терена. На мен тези три неща при ГЕРБ напълно ми липсваха. За грешките на БСП по принцип коментирам само вътрешно в партията. БСП като цяло се представи по-добре, но би било напълно наивно да навирим носовете, защото много бързо ще ни свалят на земята.

4. Три неща, които избирателите разбраха за лидерите и техните екипи?

Че ГЕРБ са слаби в икономически дебати. Че БСП залага на стабилна политика, продължение на сегашната. Че политическото говорене ще измества експертното във всички дебати.

Категория: Блог

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*