Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Шествието „Луков марш“ противоречи на европейските ценности

До: г-жа Йорданка Фандъкова

                                                                       Кмет на Столична община

ДЕКЛАРАЦИЯ

Уважаема г-жо Фандъкова,

За 15.02.2014г. e планирано да се проведе годишното шествие, известно като „Луков марш”. Фигурата на ген. Христо Луков сама по себе си е спорна, както и отбелязването на събитието. Неоспорим, обаче, е фактът, че шествието ежегодно се използва за публично демонстриране на нацистка символика, отправят се призиви за религиозна и етническа омраза. Някои определят шествието като най-голямото нацистко сборище в България. По време на Луковия марш се чуват и ксенофобски и дискриминационни призиви, които нарушават правата и свободите на групи български граждани.

Всичко това се случва ежегодно в европейска столица, като Вие не само допускате това събитие, но и го толерирате.

След 2013г. реалностите в държавата са различни. България все повече става мултикултурна страна и София става все по-пъстра палитра от различни култури и цивилизации. Именно това е в основата на европейските ценности, контрапункт на ксенофобията и нетърпимостта.

През последните месеци София стана арена на няколко шокиращи прояви на насилие на расова основа, оправдавани с националистическа реторика. Групи граждани си позволиха да сформират градски милиции в пълно противоречие на законите на страната и да извършват нападения, плод на расова омраза. Това е абсолютно недопустимо в европейска столица през 21 век. В тази връзка допускането на шествия, използвани за проповядване и популяризиране на расизъм и ксенофобия, рискуват да насърчат или директно провокират нови противозаконни прояви в столицата. В тази връзка Ви призоваваме да вземете отношение по този въпрос.

София се стреми да бъде Европейска столица на културата след по-малко от 5 години. Нека си зададем въпроса по какъв начин тази цел кореспондира с шествия на омразата и публичната демонстрация на нациски символи.

Молим да упражните правомощията си съгласно чл. 12 от Закона за събранията, митингите и манифестациите да забраните провеждането на това шествие като нарушаващо правата и свободите на други граждани и като застрашаващо обществения ред в София.

 

С уважение,

(декларацията е подписана от 13 народни представители от Коалиция за България. Имената им можете да видите в прикачения файл)

deklaracia Lukov marsh 2014

 

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*