Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Шок и почуда в данъците и таксите на София

С огромна почуда днес разбрах, че на сайта на Столичния общински съвет е публикуван проект на промени в наредбата за местните данъци и такси, който предвижда поскъпване с 15 до 50%  на 20 от действащите такси за услуги на гражданите и бизнеса и въвеждането на 12 нови.

Като зам.председател на Комисия по финанси и бюджет на СОС и дума не съм чул за това. Председателят на акомисията Орлин Алексиев не знае. Председателят на Стопанска комисия Николай Стойнев не знае. И което е най-големият парадокс, вносителят на доклада зам.кмет Минко Герджиков не знае. Пред в-к Дневник той казал „Не зная за какво става въпрос, последните месеци бях много зает със старта на данъчната кампания. Вероятно документът е изготвен от моя отдел“.

Този документ поражда няколко въпроса:

– абсурдно е такъв документ да се появи на сайта на СОС с подпис на вносител, който не знае за какво става въпрос

– абсурдно е общинския съвет да научава за сериозни пормени в такси и въвеждане на нови такси от медиите

– абсурдно е да се предлагат такива предложения месец след приемане на бюджета. Нали те носят допълнителни приходи, как това се отразява на бюджета, как ги разходваме? Или отсега тръгваме да правим актуализация?

– и накрая по същество: някой ще обясни ли икономическата логика за увеличаване на цените на таксите? Те по закон трябва да покриват стойността на услугата. Ето напимер заверка на копие от документ от дирекция „Информационно обслужване“  от 0.50 лв. става 1 лв. Кое е поскъпнало- хартията ли, подписа на чиновника ли? Да не навлизам в подробности по другите увеличения на всевъзможни справки и разрешения. Или по нововъведените такива.

Например аз като кмет се ангажирам да махна каруците от София. Пречат на транспорта, създават опасност за катастрофи, возят какви ли не боклуци. Нищо европейско не виждам в тях. Вместо това обаче общината им слага такса: издаване на регистрационен талон за ППС с животинска тяга – 10 лв.

София наистина има нужда от промяна. И на първо място да започне от общинската администрация.

Категория: Блог
 • Христина казва:

  Г-н Кадиев, мисля, че и Вие сте се убедили, че мнозинството в СОС и СО не знаят за какво са там, пък не ги и и ннтересува… Тези хора знаят, че са там единствено и само, за да получват заплати и да крадат с мотото: „Колкото повече, толкова повече“ Мечо Пух.

 • Poena казва:

  Кадиев, това ти учудване показва, че хабер си нямаш от администрация. Аз пък се чудя какво правиш в СОС. Дoкументът е ПРОЕКТ и всичките си забележки можеш да изложиш при обсъждането на проекта преди да се вземе решението.
  Притесненията ти за неочаквано увеличение на бюджетните приходи също показват, да ме прощаваш, малоумие. Може ли толкоз да не знаеш какво е бюджет?

 • Чиновник казва:

  Poena,Poena, колко си затъпена.По-добре да не разбираш от администрация и да пишеш смислени работи,отколкото да разбираш и да коментираш малоумно.Да ме прощаваш,ама си много тъпо парче си.

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*