Георги Кадиев

Имаме право на промяна

Ще чуем ли истината за доклада на ДАНС?

Когато софийската организация на БСП издигна моята кандидатура за кмет на столицата казах, че ни очаква изключително трудна кампания.

Месеци след претърпяна тежка загуба на парламентарните избори, в условия на истерично създаване на нетърпимост към БСП и опит да й се вмени образ на корумпирана и престъпна партия, не е лесно да се изправиш и да кажеш, че си социалист. Още по-непосилно изглежда не само да заявиш, че си социалист, но и че си социалистически кандидат за столичен кмет.

Поех тази отговорност. Нещо повече – поех я с ясното съзнание за скритата кауза, която носи в себе си кампанията. Каузата да покажем на софиянци, а чрез тях и на българските избиратели ново реформирано лице на социалистическата партия. Казах още, че искам с кампанията си да покажа на всички, че въпреки обстоятелствата един социалистически кандидат и днес може да има смелост, характер и гръбнак да се изправи срещу предизвикателствата.

От една седмица насам обаче в страната се разгаря драматичен епизод от войната около специалните служби. Повод стана един доклад на ДАНС, за който сегашният министър-председател Бойко Борисов твърди, че е изчезнал като официален екземпляр, адресиран до бившия премиер Сергей Станишев.

Проблематиката на специалните служби и работата с класифицирана информация не е моя силна професионална характеристика, макар и при изпълнение на служебни задължения като заместник-финансов министър да съм имал достъп до такива документи. Но проблемът е, че скандалът не е нито само професионален, нито само юридически. Той стана причина да започне една от най-мощните атаки за дискредитиране на социалистическата партия изобщо през последните двайсет години на политическия преход. За първи път бивш министър-председател и лидер на БСП е пред перспективата да му бъде търсена съдебна отговорност и то заради изчезване на документи, съдържащи класифицирана информация. За първи път нашите основни опоненти в лицето на лидера на ГЕРБ и сегашен министър-председател Бойко Борисов открито се подиграват на Сергей Станишев с внушения, че той се намирал под някакви зависимости, бил уязвим откъм изнудване и натиск и едва ли не това било причината за изчезналия доклад.

Като публичен образ това е абсолютно неприемливо за социалистическата партия. В юридически план предстои ефектно изясняване на отговорността за случилото се с доклада. Но на езика на обществените отношения и политиката това означава публично унижение за БСП.

Задавам си въпроса откога липсва скандалният документ? И нещо повече – как щеше да изглежда същата тема, ако тя бе извадена на показ преди преизбирането на Станишев за лидер на БСП и как изглежда сега, след като той бе преизбран.

Ще се огранича само до констатацията как изглежда сега. В момента Станишев олицетворява ресурса, с който бе преизбран за председател. Атаката срещу него – независимо от огромното желаноие конгресът да реализира персонална промяна на върха и от намеренията за нов облик на БСП – сега по принуда трябва да консолидира и неговите привърженици, и неговите критици вътре в партията за защита. И то защита най-вече на социалистическата партия, изправена пред предизвикателството да застане зад своя председател, без да са ясни всички обстоятелства и факти.

Аз като социалистически кандидат за кмет на София исках да се боря за реформирането на БСП, а сега се оказва, че не само аз, а всички социалисти трябва да се борят за оцеляването на БСП. Ще го направим. Но няма да го сторим безкритично. Ние в случая сме колективен адвокат на БСП. За да бъде автентична нашата защита трябва да знаем цялата истина.

Затова ще поискам на съботния пленум на Националния съвет да се включи специална точка в дневния ред за изясняване на всички обстоятелства около скандала с доклада на ДАНС. За нас като социалисти е важно да се разбере размера на персоналните отговорности по случая, а оттам и рисковете, които застрашават БСП. Ако Националният съвет не обърне достатъчно внимание на проблема, това просто ще означава, че той е един лишен от политически смисъл партиен орган.

Известно е, че аз съм бил винаги – и по време на управлението ни и днес -сред критиците на политиката на Сергей Станишев. Затова искам да бъда последователен и откровен като и сега не спестя критики. Ситуацията, в която е поставена БСП днес, е логичен резултат от политиката на непрозрачност, водена от Станишев. През  мандата на тройната коалиция не един и два въпроса останаха без отговор. Не едно и две корупционни съмнения останаха неразчистени. Неведнъж се създаваше впечатлението, че управлението се осъществява в името на едни или други тясногрупови интереси. На този фон скандалът около един изгубен доклад за някои може да изглежда дреболия, но всъщност е адекватен епилог на една слаба политика. Ако Станишев бе намерил сили да признае личното си поражение като премиер и лидер на БСП и бе отстъпил поста си начело на партията, социалистите едва ли щяха да бъдат в подобна ситуация. Но всичко това е под условието „ако се беше случило”. То обаче не се случи и ние сме поставени в „политическо небрано лозе”. В подобна обстановка е практически невъзможно да се води нормална кампания за кмет на столицата. Вместо да се говори за реалните проблеми на града, навсякъде ме питат – какво става? Каква ще е съдбата на БСП?

Нека заявя ясно и открито – ако след тежката загуба на парламентарните избори ни бяха необходими смелост, характер и гръбнак, в битката за оцеляването на БСП са ни необходими още повече смелост, характер и гръбнак. Ще проведа битката за моята социалистическа партия. Подчертавам – за тази партия, която е некорупмирана, открита и честна със своите членове, симпатизанти и избиратели, реформирана и ориентирана към активните социални слоеве. Такава искам да видя БСП. За такава партия ще се боря, за да има в страната реална демокрация и истински диалог.

Давам си сметка, че на предстоящите кметски избори в София няма да се броят обикновени бюлетини и гласове. През ноември ние ще преброяваме смелите и различните. Дано успеем.

Категория: Блог
 • blag009 казва:

  Г-н Кадиев, спомняв си една прична за Древна Елада! Цар Кир пише на един гръцки философ „Ако навлезна в Гърция, ще я подложа на огън и сеч“. Философа отговорил кратко „АКО“!
  Крайно време е да поНАучите нещо от гнилите капиталисти – Желязната лейди и татко Кол!
  Колкото до израза „…смелост, характер и гръбнак,“, не го казвайте на ляво и на дясно, ЗАЩОТО имате само гръбнак да НОСИТЕ откраднатото от народа!
  Извинявайте ако съм Ви засегнал с нещо!
  Кибик Блаже

 • blag009 казва:

  Г-н Кадиев, спомняв си една прична за Древна Елада! Цар Кир пише на един гръцки философ „Ако навлезна в Гърция, ще я подложа на огън и сеч“. Философа отговорил кратко „АКО“!
  Крайно време е да поНАучите нещо от гнилите капиталисти – Желязната лейди и татко Кол!
  Колкото до израза „…смелост, характер и гръбнак,“, не го казвайте на ляво и на дясно, ЗАЩОТО имате само гръбнак да НОСИТЕ откраднатото от народа!
  Извинявайте ако съм Ви засегнал с нещо!
  Кибик Блаже
  ПП.Сега е неделя „Кво Ви отговори таваришчЪЪЪ Станишева за доклада“? По страшно от това да ИЗЧЕЗНЕ доклад на службите е меко казанно УКОРНО, защото пуказва милиционерското мислене на другарите.

 • gkadiev казва:

  Не сте ме засегнал, спокойно. Не съм откраднал нищо от народа, нито от не-народа. За другите не отговарям- както казах, корупцията е индивидуално решение на всеки.

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*