Георги Кадиев

Имаме право на промяна

9 септември на XXI век

Написах тези думи преди година. И тъй като са не по-малко валидни и днес, с леки корекции ги публикувам отново:

Станах член на БСП през 2005. В този смисъл съм социалист от и на 21 век.

И днес, ден преди празнуването на 67-годишнината от 9 септември 1944 си зададох въпроса каква е оценката ми на тази дата от гледната точка на този век. Не историческа оценка, нямам опита за това.

А като послания, минали през десетилетията на годините.

Девети септември учи на солидарност, съпротива, морал и готовност за риск за идеите ни за изграждане на едно бъдеще. Девети септември създаде нова държава и ново общество. В което раснаха и израснаха поколения българи.

Вярно е, този тип държава и този строй  претърпяха крах. Но необходимостта от същите неща: солидарност, съпротива, морал и визия е същата и днес.

Солидарност да разбереш социалните нужди на обществото в нашата относително бедна държава. Съпротива да се бориш за предоляване на тези недостатъци, често с цена на загуба на лична кариера, възможности, здраве. Морал да не се предаваш и продаваш. И визия как искаш да изглежда партията ти, обществото ти, държавата ти, градът ти, които ще оставим на нашите деца.

Всеки може да се поучи от това. Независимо дали комунист, социалист, демократ или ярък анти-комунист. Защото това са универсални човешки ценности. Нужни в 21 век не по-малко, отколкото тогава. На онзи Девети септември.

От тях започваме. За да променим София, после и България.

Категория: Блог

Имейл адресът ви няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*